Technologie30 mei '13 06:55

Roamingkosten op de helling

Auteur: Thijs Baas

Bellen, sms'en en internetten in het buitenland wordt binnenkort net zo duur als in Nederland, als het goed is. Vandaag stemt het Europees Parlement over het afschaffen van roamingkosten in 2015.

Dat betekent dat je dan ook in het buitenland gewoon gebruik kunt maken van je bundel, bevestigt CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij tegenover BNR's Rens de Jong. "We leven in Europa in één markt en dat wordt nu werkelijkheid. In dit najaar komt Mevrouw Kroes met een voorstel om extra kosten van de provider worden afgeschaft en dat je kunt kiezen wie de goedkoopste is, en niet zoals nu met extra kosten."

Verdienmodel
Nu zit er nog altijd 400 procent winst op de kosten die de provider maakt, zegt Van Nistelrooij. "Het is een mooi verdienmodel, maar we hebben liever echte concurrentie, zodat je zelf een provider kunt kiezen die zelf inkoopt. Wij denken dat de prijzen dan omlaag kunnen. In de Verenigde Staten kies je ook voor een systeem dat overal hetzelfde is, en in Europa zitten we met een verbrokkeld systeem met extra kosten.

"Eurocommissaris Neelie Kroes zal met die companies gaan praten. Die hebben een economisch belang. Als wij bellen maak je gebruik van de zendmasten die een specifieke provider daar geplaatst heeft. Dat moet onderling verrekend worden, maar daar zitten hele hoge winstmarges op, en daar kun je op verdienen."

Verrekening
"Er zal altijd een verrekening van kosten plaatsvinden, dat vertaalt zich in het abonnement dat je afsluit. Dat geldt nu ook als je bij Shell of Esso komt, die rekenen kosten door, maar je kunt wel kiezen. Laat we de stap zetten van keuzevrijheid binnen Europa en laat het model van onderlinge concurrentie nou zijn werk doen, dat is alleen maar positief."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen