Technologie13 mrt '13 09:18

Parallelle filmverhalen op je second touchscreen

Auteur: Thijs Baas

Het kan knap irritant zijn als andere bezoekers van een film telkens op hun mobieltje zitten te kijken. Toch kunnen mobieltjes ook een extra dimensie geven aan een film.

Zo kunnen bezoekers bij de nieuwe bioscoopfilm APP, die vandaag in voorpremière gaat, een parallelle verhaallijn volgen op een speciale applicatie op hun telefoon. Volgens de makers is het de eerste film met een zogenaamd second screen. "Je zit gewoon in de bioscoop en de app synchroniseert jouw telefoon met het beeld op het grote scherm met een onhoorbaar watermerk", zegt regisseur Bobby Boermans.

Dat 'watermerk' werkt op basis van geluid. "Als mens hoor je dat niet, maar er zit een soort tijdcode in verwerkt. Op speciale momenten in de film laat de app extra beelden, filmscènes, plots en graphics zien. Zo krijg je gedurende de film extra verhaalpunten te zien en wordt de ervaring van film zien ook een stukje rijker."

Speciale techniek
De inspiratie voor de film kwam ook uit het mobiele mediagebruik van 16- tot 24-jarigen. "Wat zou er gebeuren als technologie je leven overneemt? Dat is een beetje de opzet geweest van het verhaal. En toen was eigenlijk vrij snel duidelijk dat het ook interessant zou zijn als je er een echte reallife-app bij zou ontwikkelen. En toen zijn we uiteindelijk op deze techniek gestuit."

Strikt noodzakelijk is de app niet, erkent Boermans. "Maar het is natuurlijk wel het leukste als je de app op je telefoon hebt. Het is niet zo dat je enorme grote dingen mist als je de app niet op je telefoon hebt, maar je krijgt als kijker een voorsprong op wat de hoofdrolspeler in de film weet." De film draait vanaf 4 april in de bioscoop.

Gerelateerde artikelen