Technologie11 feb '13 10:57

EU zet vol in op nieuwe generatie antibiotica

Auteur: Thijs Baas

De Europese Unie gaat samen met de farmaceutische industrie 187 miljoen euro steken in snellere ontwikkeling van nieuwe antibiotica. Daarvan gaat 5,5 miljoen euro naar het UMC Utrecht.

Het project startte deze maand. Het UMC Utrecht wil een netwerk opzetten waar goede en snelle tests van nieuwe antibiotica mogelijk zijn, met steun van Europese subsidie. "Wij zetten een infrastructuur op om nieuwe antibiotica te testen", zegt Marc Bonten, die het project leidt.

Het project waarin de Europese Unie investeert, heet het COMBACTE-project (Combating Bacterial Resistance in Europe). Het moet de samenwerking tussen kennisinstellingen en farmaceutische bedrijven stimuleren.

Door dit project kunnen we sneller resultaat verwachten, zegt de projectleider. "Er zijn een aantal kandidaat antibiotica die op het punt staan geëvalueerd te worden. In het verleden is gebleken dat zo'n testfase jaren kan duren. De bedoeling is dat het nu veel sneller gaat."

Prikkels
Bonten is hoogleraar bij de afdeling Medische Microbiologie en bij het Jukius Centrum van het UMC Utrecht. "Doordat klinische trials sneller en beter verlopen maken we de fase tussen laboratoriumproeven en toelating tot de markt zo kort mogelijk. Dat versnelt de invoering van de nieuwe middelen. Zo wordt het voor farmaceutische bedrijven aantrekkelijker om nieuwe antibiotica te ontwikkelen."

Samen met andere farmaceutische bedrijven investeert farmaceut GSK 104 miljoen euro in het project. Het Innovative Medicines Initiative - onderdeel van het Europese Zevende Kaderprogramma - is de voornaamste financier van het project. Het initiatief wordt daarnaast gesteund door de Europese federatie van farmaceutische bedrijven.

Nederland
Het aantal resistente bacteriën voor bestaande antibiotica neemt schrikbarend toe. In Nederland is de dreiging nog minimaal, zegt Bonten. "Alleen in ziekenhuizen zien we wel problemen met de aller-ziekste patiënten. De grootste dreiging zit infecties die worden veroorzaakt door darmbacteriën. Deze bacteriën kunnen voorkomen in ziekenhuizen en zieke mensen nog veel zieker maken. De verwachting is dat ook in Nederland sprake zal zijn van een toename van resistente bacteriën."

In Nederland valt de situatie dus wel mee, maar de zorgen over Zuid-Europa zijn al wel groter. "we zien dat de resistentie toeneemt en dat er minder antibiotica bijkomen die we in de toekomst zo hard nodig zullen hebben."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen