Technologie30 mei '13 11:37Aangepast op 2 jun '13 00:44

Whatsappen op 10 kilometer hoogte

Auteur: Margreeth Fernhout

De KLM heeft z'n eerste vlucht uitgevoerd waarbij de passagiers gedurende de hele vlucht konden whatsappen, mailen en internetradio luisteren.

Verslaggever Laurens Boven was mee en ervoer dat de snelheid weliswaar wisselend is, maar dat hij gedurende de hele vlucht e-mails en berichtjes ontvangt. Joost Blom, projectleider bij de KLM: ''Het is een complex product. Je moet je voorstellen dat we hier met 900 kilometer per uur onder een satelliet doorvliegen die ons signaal oppikt. Dat moet terug naar het grondstation en van daaruit komen er weer datapakketjes terug.''

De satellietontvanger zit op het dak van het vliegtuig en veroorzaakt een flinke bobbel. De gezagvoerder merkt er weinig van, maar volgens hem levert het wel extra weerstand op. ''Ik denk dat het al gauw 50.000 tot 100.000 euro per jaar per vliegtuig aan extra brandstof kost.''

Niet kostendekkend
De hele vlucht internetten kost 20 euro. Daarmee is het project niet kostendekkend, maar KLM geeft aan dat zij meer waarde hechten aan met de ontwikkelingen meegaan dan aan de kosten.

En hoewel de internetverbinding niet goed genoeg is om streaming tv te kijken, lukte het Laurens Boven wel om via internet naar de radio te luisteren. En zo bereikt ook BNR hopelijk nog grotere hoogten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen