Technologie19 jun '13 06:35

Een logeerpartij van een jaar... en het einde is nog niet in zicht

Auteur: Marjan van den Berg

Exact een jaar geleden dook de oprichter van Wikileaks, Julian Assange, de ambassade van Ecuador in, in Londen, om uitlevering aan Zweden te voorkomen. En daar zit hij nog steeds.

"Voor de toeristen die hier tegenover Harrod's in- en uitlopen, heeft Londen er een attractie bij", zegt correspondent Lia van Bekhoven.

De Zweden vroegen om Assanges uitlevering wegens aantijgingen van seksueel misbruik. Maar Assange is bang via Zweden te worden uitgeleverd aan de VS die hem zou willen berechten voor het lekken van diplomatieke correspondentie.

Ecuador
Wat Ecuador betreft mag Assange in de ambassade blijven. Van Bekhoven: "Assange zegt het in zijn kamertje van krap vijf meter breed nog jaren uit te kunnen houden. Wat Ecuador betreft, mag-ie."

"Er was eens iemand die het 23 jaar uithield in een ambassade; misschien probeert hij het record te verbreken", zegt een toerist lachend nadat hij een foto van de Ecuadoraanse ambassade heeft gemaakt.

Politie
Intussen staan Britse agenten dagelijks op wacht bij de ambassade, klaar om Assange in de boeien te slaan, mocht hij naar buiten komen. Kosten van deze permanente aanwezigheid: 14.000 euro per dag.

Gerelateerde artikelen