Technologie4 apr '13 19:28Aangepast op 4 apr '13 22:52

Geen Facebooktelefoon, maar een Facebookcover

Auteur: Fleur de Bruijn

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg zou een Facebooktelefoon lanceren. In plaats daarvan introduceerde Zuckerberg Facebook Home, een reeks aanpassingen voor Android. Facebook komt over een paar maanden ook met een versie voor tablets.

De grootste aanpassing is de zogenoemde Coverfeed. Dit is een nieuw beginscherm voor Androidtelefoons. In plaats van apps zie je berichten en nieuwsartikelen van vrienden op je beginscherm. “De huidige telefoons zijn rond apps gebouwd, wij willen dat omdraaien”, zei Zuckerberg tijdens de persconferentie.

Apps zijn zichtbaar als de gebruiker vanuit de Facebook-omgeving naar het normale beginscherm gaat door een kleine versie van z'n Facebookfoto omhoog te slepen. 

Berichtenservice
Ook heeft Facebook een nieuwe berichtenservice ontwikkeld: Chathead. Omdat ‘we gesprekken voeren met mensen en niet met apps’ worden de berichten aangevuld met foto’s. Bovendien is het mogelijk om deze foto’s, net als de eigen profielfoto op de Home in een rondje, op alle momenten in beeld te houden. Door daarop te tikken, opent het berichtenscherm zonder dat daarvoor een nieuwe app hoeft te worden geopend.

Volgens Facebook is Home in eerste instantie beschikbaar op twee telefoons van HTC en drie van Samsung.

Wall Street
Facebook stond lange tijd onder druk op Wall Street vanwege vraagtekens bij het verdienmodel van het bedrijf. Facebook heeft inmiddels een aantal stappen gezet om het gebruik van het sociale netwerk op mobiele apparaten aan te jagen. Home moet uiteindelijk geld op gaan leveren door er advertenties aan toe te voegen. Wanneer dat gebeurt is nog onduidelijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen