Technologie28 jan '13 10:47Aangepast op 28 jan '13 14:40

Google wacht juridische strijd over privacyschending

Auteur: Anne-Greet Haars

Apple-gebruikers in Groot-Brittannië beweren dat hun online surfgedrag in het geheim is gevolgd door Google. Daarom zijn enkele Britten gestart met een juridische procedure tegen het internetbedrijf.

Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Deze historische zaak maakt de weg vrij voor tien miljoen Britten om Google aan te klagen vanwege het schenden van privacyrechten. Op dit moment gaat het om een groep van 12 personen. Volgens de advocaat achter de aanklacht, Dan Tench, zullen er nog tientallen zaken volgen.

Boete VS
Enkele maanden geleden werd bekend dat Google een schikking van 18,3 miljoen euro had getroffen in een Amerikaanse privacyzaak. De internetgigant plaatste cookies op de computers van mensen die googleden met een Safari-browser, ook al had het bedrijf gezegd dat het dat niet zou doen. Met de cookies kon Google het internetgebruik van de bezoekers volgen.

Verantwoordelijkheid Google
Precies dezelfde klacht komt nu uit de Britse hoek. "Google heeft een verantwoordelijkheid naar haar klanten en moet verantwoording afleggen voor het vertrouwen wat in hen is gesteld", aldus de advocaat. "We hopen dat Google deze kans grijpt om Safari-gebruikers een goede uitleg te geven over wat er is gebeurd, zich te verontschuldigen en hen te compenseren voor de schending van hun rechten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen