Technologie27 dec '13 12:23

Het tweede leven van Pong en Donkey Kong

Auteur: Marjan van den Berg

Stokoude spelcomputers en primitieve computerspelletjes: ze worden uit nostalgie massaal van zolder gehaald. Op beurzen en festivals zijn oude games een regelrechte hit.

“We zien dat die nostalgie, eenvoud en entertainmentwaarde van de spellen die toen zijn uitgebracht, het publiek nog steeds aanspreken om daarmee aan de gang te gaan, over meerdere generaties heen”, zegt Dennis Verbroekken van Awesome Retro. Deze stichting verzamelt oude spelcomputers en spellen en zet deze vervolgens neer voor het publiek op beurzen en festivals in Nederland, België en Duitsland.

Classics
Sommige spellen zijn altijd weer een succes omdat veel mensen ze kennen uit hun jeugdtijd. “Dat zijn de bekende classics: de Supermarios van deze wereld, de Sonics, de Duck Hunts. En Pong bijvoorbeeld. We zien ouders met kinderen die specifiek Pong komen spelen, een van de allereerste spelletjes.”

Ook kinderen blijken volgens hem van de oude spelletjes gecharmeerd te zijn. “Je merkt dat mensen dat warme gevoel dat er vroeger was bij het spelen met die consoles en bij het met elkaar spelletjes spelen (...) weer terug pakken, generatie-breed.”

'Retro gaming' is een wereldwijde trend, zegt Verbroekken. “We zien diverse organisaties, stichtingen die bezig zijn alleen maar te focussen op retro gaming, om dat weer op te zetten.”

Delen
Awesome Retro is geen commerciële organisatie, maar een stichting die volledig draait op vrijwilligers. Wat Verbroekken betreft blijft dit zo. “Het is voor ons een hobby, een uitgegroeide hobby. Het feit dat het een hobby is, in de vorm van een stichting, waarbij je kunt delen, is een bepaald gevoel. Op het moment dat je dat commercieel gaat verwoorden, in een echt bedrijf, ga je andere doelstellingen nastreven, denk ik. Vervolgens haalt dat de focus af van wat je wilt, namelijk het delen en het gezamenlijk spelen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen