Technologie24 dec '13 11:26

Postuum gratie voor computerpionier en oorlogsheld

Auteur: Marjan van den Berg

De Britse oorlogsheld en computerpionier Alan Turing krijgt alsnog postuum eerherstel voor zijn veroordeling wegens homoseksualiteit. De Britse koningin Elizabeth heeft hem gratie verleend.

Alan Turing
Alan Turing

“Ik zou zeggen dat het de diepste buiging is die Groot-Brittannië als land kan maken”, zegt wetenschapsjournalist Bennie Mols, schrijver van het boek ‘Turings tango’ over Alan Turing en kunstmatige intelligentie.

Codekraker
Turing wordt gezien als geestelijk vader van de computer. Hij was in de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk voor het kraken van de zogeheten enigma-code. Daardoor kon de communicatie van de Duitsers worden ontcijferd. Mols: “Dankzij vooral het werk van Alan Turing wisten de Britten enkele tienduizenden Duitse berichten per maand te onderscheppen in 1942. Dat was heel belangrijk voor de winst op de Duitsers in de strijd op de Atlantische Oceaan.”

Na de oorlog werkte Turing aan de universiteit van Manchester verder op het gebied van wiskunde en informatica.

Homoseksualiteit
In 1952 werd Turing veroordeeld omdat hij een seksuele relatie had met een man. Hij verloor zijn baan en moest chemische castratie ondergaan. Turing raakte in een depressie. Twee jaar na de veroordeling, in 1954, pleegde hij zelfmoord.

Turing was lang niet de enige die werd gestraft vanwege zijn seksuele geaardheid, zegt Mols. “Er waren duizenden, misschien wel tienduizenden mannen die destijds voor homoseksuele activiteiten veroordeeld werden, want het was toen officieel bij wet verboden.”

Het gratieverzoek is ingediend door de minister van Justitie Chris Grayling. Hij omschrijft Turing als "een uitzonderlijke man met een briljante geest. Zijn latere leven werd overschaduwd door zijn veroordeling voor homoseksuele activiteiten, een straf die we nu als onjuist en discriminerend beschouwen''.

'Veroordeling klopte wel'
Er is jarenlang campagne gevoerd voor het pardon van Turing. In 2009 bood toenmalig premier Gordon Brown al wel excuses aan. Een vorig gratieverzoek werd nog afgewezen door de toenmalige minister van Justitie Lord McNally, die stelde dat de veroordeling destijds klopte omdat homoseksualiteit toen verboden was.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen