Technologie21 okt '13 14:22Aangepast op 23 okt '13 11:40

Celstraffen voor 'phishing'

Auteur: BNR Webredactie

Bridgeclubs, stichtingen, ouderenbonden en verenigingen, ze vielen allemaal ten prooi aan een bende criminelen.

Image

De rechtbank in Haarlem veroordeelde de drie hoofdverdachten in deze ‘phishing’ zaak vandaag tot 32 maanden cel. Phishing is het leeghalen van de bankrekening van slachtoffers.

De oplichting was eigenlijk kinderlijk eenvoudig, zo vertelt verslaggever Jeroen Stans. En het was bovendien lucratief. De criminelen wisten in totaal voor achthonderd duizend euro buit te maken.

Cruciale informatie
Verdachte Virginia E. belde slachtoffers op en deed zich voor als Kim van der Weide, medewerker van ABN Amro, Rabobank of SNS. Volgens rechter Martine Hoendervoogt wist de vrouw binnen een mum van de tijd cruciale informatie van de slachtoffers te ontfutselen. ‘Inlogcodes, signeercodes en serienummers.’

Met die informatie konden de criminelen de rekeningen van de slachtoffers plunderen. Ruim 50 stichtingen en verenigingen en meer dan 20 privépersonen werden hier de dupe van.

Volgens rechter Hoendervoogt werden de slachtoffers speciaal geselecteerd op hun ‘kwetsbaarheid en goedgelovigheid.’ Het geld werd overgemaakt naar rekeningen van zogeheten ‘geldezels’.  Dat zijn mensen die tegen betaling hun rekening laten gebruiken door criminelen. Het buitgemaakte geld werd vervolgens zo snel mogelijk weer van die rekening afgehaald door het bij een automaat te pinnen. Op die manier verdween het geld volgens de rechtbank uit het zicht.

Planmatig
De rechtbank sprak van een ‘planmatige aanpak’ door de drie veroordeelden en veroordeelde hen niet alleen voor oplichting en witwassen, maar ook voor deelname aan een criminele organisatie.

Bovendien, zo benadrukte rechter Hoendervoogt, is de impact van de fraude groot, omdat deze zaak het vertrouwen in het betalingsverkeer ondermijnt. ‘Wanneer dit vertrouwen niet meer aanwezig is, bestaat het risico van een ernstige ontwrichting van het maatschappelijke en economische verkeer.’

De opgelegde celstraffen lopen op tot 32 maanden. Het Openbaar Ministerie had straffen tot vier jaar geëist. Toch ziet persofficier Annette van Kooij lichtpuntjes in de uitspraak, omdat de ‘phishing’ is bewezen. Of het OM in hoger beroep gaat is nog onbekend. Evenmin of de advocaten van de verdachten dat doen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen