Technologie18 dec '13 13:32Aangepast op 18 dec '13 14:55

Nederland koploper in toegang tot internet

Auteur: BNR Webredactie

Nederlanders hebben van alle Europeanen het meeste toegang tot internet. Dat blijkt uit cijfers die het Europees statistiekbureau Eurostat woensdag heeft bekendgemaakt.

Volgens het onderzoek heeft 95 procent van de Nederlandse huishoudens toegang tot het internet. Dat is het hoogste percentage van de hele Europese Unie. Gemiddeld beschikt 79 procent van de Europese huishoudens dit jaar over internet. In 2007 gold dit voor iets meer dan de helft van de huishoudens in de EU.

Voor ruim 80 procent van de Nederlanders is het gebruik van internet een dagelijkse vaste bezigheid. Ongeveer 9 procent surft minstens een keer in de week op het web en 5 procent van de bevolking is helemaal niet op internet actief. Op Europees niveau is het internet voor zo´n 60 procent een dagelijkse activiteit, 10 procent gebruikt het maar een keer in de week en 21 procent van de Europeanen heeft nog nooit gebruikgemaakt van internet.

Na Nederland hebben Luxemburg, Denemarken en Zweden de hoogste percentages internettoegang. Inwoners van die landen zijn ook het meest actief op internet. Inwoners van Zuid- en Oost-Europese landen als Griekenland (56 procent) en Roemenië (58 procent) hebben de minste toegang tot internet, waarbij Bulgarije met 54 procent de kroon spant.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het internet door zo’n 40 procent van de Europeanen gebruikt wordt om overheidszaken te regelen. Hierbij valt te denken aan declaraties voor inkomstenbelasting (44 procent), aanvragen voor sociale uitkeringen (16 procent) en inschrijvingen bij onderwijsinstellingen (9 procent). In Nederland gebruikt 79 procent van de internetgebruikers het web voor gemeente- en overheidszaken.

Gerelateerde artikelen