Gaat Facebook de psychologische test verdringen?
Vind je krulfriet leuk? Dan zou je best wel eens bovengemiddeld intelligent kunnen zijn. Zelfs de ogenschijnlijk meest onschuldige 'likes' die je uitdeelt op Facebook, verraden je ras, leeftijd, IQ en seksuele voorkeur.
Met een groot onderzoek onder Facebook'ers hebben onderzoekers van het Cambridge Psychometrics Centre in de VS aangetoond dat 'likes' op Facebook samenhangen met allerlei persoonlijkheidskenmerken. Ras, leeftijd, IQ, maar ook seksuele voorkeur, genotsmiddelengebruik of politieke ideeën, zijn er heel eenvoudig mee te traceren onder de gebruikers van de netwerksite.
De onderzoekers vroegen Facebook-gebruikers om uitgebreide informatie te geven over zichzelf, en vergeleken dit met hun 'likes'. Deze samenhang werd vervolgens gecheckt bij andere Facebook-gebruikers. Philip Dröge, wetenschapsjournalist en hoofdredacteur van Faqt.nl: "De accuratesse is enorm. Aan de 'likes' kun je zien of iemand [bijvoorbeeld] een gemiddeld intelligente, zwarte man is."
Krulfriet en tv-series
Iets wat je 'leuk vindt' op Facebook, staat dus ergens voor. "Er kwam een aantal heel gekke dingen uit. Zo blijken intelligente mensen ontzettend dol te zijn op krulfriet. Dat was waarschijnlijk een of andere actie in Amerika. Er werden 'likes' uitgedeeld; misschien kon je een zak krulfriet winnen, ik weet het niet. Maar het bleek dat de mensen die dat gedaan hadden, bovengemiddeld intelligent waren. Snap jij het of snap ik het? Maar die correlatie was heel duidelijk te vinden", zegt Dröge.
Opvallend was ook, dat aan de hand van iemands 'likes' met grote zekerheid kon worden vastgesteld of diegene blank of zwart is, of homo of hetero. "Niet alleen bijvoorbeeld doordat die homoseksueel zegt: ik geef een 'like' aan het homohuwelijk, om maar eens wat te noemen. Nee, ze zagen het vooral aan wat voor televisieseries mensen een 'like' geven en wat voor muziek mensen leuk vinden."
Psychologische test
Vanwege de uitkomsten denken de onderzoekers dat psychologische tests bij bijvoorbeeld sollicitaties niet meer nodig zullen zijn. Werkgevers kunnen immers veel waardevolle informatie over iemand van Facebook afhalen. Dröge: "Dan zou je een bepaald programma op Facebook los kunnen laten dat gaat zoeken naar exact de juiste karaktereigenschappen. En dat komt dan met een shortlist van tien, twintig of misschien honderd mensen waaruit je kunt kiezen en die hoef je, als je ze uitnodigt voor een sollicitatie, niet meer naar een psychologische test te sturen."