Technologie10 jun '13 20:32Aangepast op 10 jun '13 22:14

Spinozaprijs voor het nuttig maken van co2

Auteur: Margreeth Fernhout

Zijn basale onderzoek moet het omzetten van CO2 in een bruikbare brandstof mogelijk maken. En daarmee heeft Bert Weckhuysen vandaag de NWO-Spinozaprijs gewonnen.

Chemicus Weckhuysen doet onderzoek naar de werking van katalysatoren, stoffen die een chemische reactie kunnen versnellen, zonder zelf opgebruikt te worden. ''We onderzoeken hoe ze werken en hoe ze slijten. Als we dat goed begrijpen, kunnen we ook manieren bedenken om 'm beter te maken.''

En dat onderzoek is nuttig voor het vinden van alternatieve brandstoffen. Weckhuysen hoopt dat co2 zo uiteindelijk ook als brandstof gebruikt kan worden. ''We proberen zo planten na te doen. Met behulp van CO2, water en licht, wekken we energie op. Het is eigenlijk letterlijk water in wijn veranderen. Nu is het rendement nog maar tienden van procenten, het zou een doorbraak zijn als dat proces sneller gaat.'' En het zijn katalysatoren die het proces kunnen versnellen.

Moeilijk te voorspellen
Wanneer CO2 werkelijk een geschikte brandstof zal zijn kan Weckhuysen niet voorspellen. ''Zoiets is altijd moeilijk te zeggen in de wetenschap. Maar als ik zie hoe snel we vorderingen hebben gemaakt met het gebruik van biomassa als brandstof, denk ik dat we over pakweg 20 jaar al een hele stap op weg moeten zijn.''

De Spinozaprijs is de belangrijkste wetenschappelijke prijs in Nederland. Er is een geldbedrag van 2,5 miljoen euro aan verbonden, dat de winnaar naar eigen inzicht aan wetenschappelijk onderzoek mag besteden. Weckhuysen is verbonden aan de Universiteit Utrecht, die ook een uitgebreid interview met hem publiceerden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen