Bits of Freedom: Wet bewaarplicht "bizar"
Een kwart van de telecombedrijven maakt misbruik van bel- en mailgegevens die ze verplicht moeten opslaan. Dat blijkt uit een rapport dat de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom in handen heeft gekregen.
Sinds 2009 moeten internet- en telecombedrijven mailgegevens een half jaar bewaren en telefoniegegevens een jaar, zodat justitie deze kan gebruiken bij het bestrijden van terrorisme (Wet bewaarplicht). Het gaat bijvoorbeeld om begin- en eindtijd van de gesprekken, de locaties van mobiele telefoons, en namen en nummers van betrokken abonnees.
Bedrijven voeren dit keurig uit, maar sommige maken ook zelf gebruik van de informatie. Dat blijkt uit een rapport van het Agentschap Telecom dat Bits of Freedom in handen kreeg door een beroep te doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur.
Daarin staat dat 24 procent van de aanbieders erkent de gegevens "louter voor andere dan wettelijke doelen te verwerken". Gegevens worden gebruikt voor marketing, of worden niet weggegooid terwijl dit wel zou moeten. Om welke bedrijven het gaat, wordt in het rapport niet vermeld.
Afschaffen
Rejo Zenger, onderzoeker Bits of Freedom, vindt dat de handhaving beter
moet. Ook heeft hij twijfels bij de Wet bewaarplicht. "De noodzaak van die wet
is nooit aangetoond. Dat betekent dat het nogal bizar is dat we al deze
gegevens bewaren, die we anders waarschijnlijk niet eens mochten bewaren." Wat
Zenger betreft moet de Wet bewaarplicht worden afgeschaft.