Technologie12 mei '16 16:06Aangepast op 12 mei '16 18:04

Dijkhoff: Nederland gidsland voor internetveiligheid

Auteur: Judith Laanen

Nederland moet weer gidsland zijn als het gaat om internetveiligheid. Dat heeft staatsecretaris Klaas Dijkhof vandaag gezegd op een Europese top over cyber security in Amsterdam.

Foto ANP
Foto ANP

"Jullie aanwezigheid is een goed teken voor onze gemeenschappelijke doelen, om de digitale wereld een veilige plek te maken, maar ook een plek die vrij is en ons in de gelegenheid stelt van alle mogelijkheden gebruik te maken."

Met die woorden opende Dijkhoff vandaag de cyber security-top, die vandaag en morgen in Amsterdam plaatsvindt. Op de top komen overheden en het bedrijfsleven samen om te praten over trends in het digitale domein.

'Open internet goed voor democratie en mensenrechten'
Volgens Dijkhoff is een open internet goed voor de democratie en de mensenrechten: "Op een open en vrij internet kunnen mensen contact met elkaar zoeken, en hoeven ze niet bang te zijn om zich vrij te uiten, of om gelijkgestemden te vinden en daarmee te organiseren. Dat is ook onderdeel van een vrije samenleving."

'Maak gebruik van hackers'
Op dat open en vrije internet is natuurlijk ook plek voor hackers, die bedrijven en overheden aanvallen. De Nederlandse overheid kent een beleid voor zogeheten "goedwillende hackers", het 'responsible disclosure'. Als ze "aan de poort rammelen" maar niks stelen of achterlaten - zoals een virus - en een bedrijf de gelegenheid geven wat stuk is te repareren "word je niet vervolgd", legt Dijkhoff uit.

Als voorzitter van de Europese Unie bepleit Nederland de inzet van hackers, zegt Dijkhoff. "Maak gebruik van mensen die kwetsbaarheden ontdekken, wees blij dat als ze er al zaten, ze ontdekt zijn."

Nederland gidsland
Met de top hoopt Dijkhoff Nederland als gidsland voor cybersecurity aan te merken: "Niet omdat anderen het niet zouden kunnen, maar als er landen zijn die nog stappen moeten zetten, heb ik het liefste dat ze die van ons kopiëren, want dan dien je dezelfde doelen."

Gerelateerde artikelen