Technologie12 mei '16 15:37Aangepast op 17 mei '16 12:45

Het internet of things heeft met LoRa een eigen netwerk

Auteur: BNR Webredactie

Steeds vaker maken machines voor het internet of things geen gebruik van WiFi of 4G, maar van LoRa. Het nieuwe netwerk is duurzamer en goedkoper.

Thuis op de bank kijken hoe warm een wissel het heeft, of hoe hard het sneeuwt. Het meten van trillingen, of de luchtvochtigheid. Het kan allemaal dankzij het internet of things, dat apparaten met elkaar laat communiceren. Als het aan provider KPN ligt, communiceren die apparaten voortaan niet meer via netwerken als 4G of WiFi, maar via het mobiele netwerk LoRa (Long Range Low Power).

Vanaf 1 juli moet het netwerk in Nederland landelijke dekking hebben. De voordelen? Duurzaamheid en goedkoop. Jacob Groote, hoofd Netwerken van KPN: "Je stopt twee penlite batterijtjes in een sensor en dan blijft het vijf tot tien jaar werken." Dat komt mede doordat de apparaten een meting doorgeven, en vervolgens weer op standbye gaan. Bovendien zijn de sensoren goedkoop.

Ook met eventuele hacks is rekening gehouden. Ethische hackers mochten los op het netwerk en toonden enkele beveiligingsgaten aan. Die zijn nu opgelost. Groote: "Ik kan niet zeggen dat het nooit gehackt wordt, maar de kans is wel heel klein."

Gerelateerde artikelen