Technologie13 jun '16 14:38Aangepast op 18 okt '16 16:43

Microsoft betaalt 26,2 mrd voor LinkedIn

Auteur: Thijs Baas

Microsoft neemt LinkedIn over voor 26,2 miljard dollar, meldt de Amerikaanse softwareproducent.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het gaat om één van de grootste tech-overnames ooit. LinkedIn behoudt zijn naam bedrijfscultuur en onafhankelijkheid. De deal zal volledig in contanten worden afgewikkeld. Al eerder waren er geruchten over interesse in LinkedIn vanuit Microsoft. LinkedIn maakte begin dit jaar een zware tijd door. Na melding van zijn kwartaalresultaten verloor het bedrijf 10 miljard dollar aan marktwaarde op de beurs, zo'n 44 procent van zijn totaal.

Microsoft, met 404 miljard dollar marktkapitaal en 118.000 werknemers, neemt het platform over voor 196 dollar per aandeel, in cash uit te keren. Jeff Weiner, topman van LinkedIn, blijft volgens de meldingen aan als topman en komt direct onder Microsoft-topman Sataya Nadella te vallen. De ingreep past bij de koerswijziging van de Microsoft-topman.

Moedermaatschappij
De eerdere overnames van Nokia (5,5 miljard dollar) en Skype (8,5 miljard dollar) vallen hierbij in het niet. Microsoft hoopt toegang te krijgen tot zakelijke netwerken, zegt economie-redacteur Paul Laseur. 'LinkedIn is een hele saaie maar ook hele degelijke organisatie; ik zou geen concurrent weten van LinkedIn die zo'n netwerk beheert. Voor LinkedIn is het een soort reddingsoperatie. Ze hebben er een hele sterke moedermaatschappij bijgekregen'.

De break-up fee van 725 miljoen dollar zal LinkedIn er waarschijnlijk wel van weerhouden de deal alsnog af te laten ketsen, verwacht Laseur.

Gerelateerde artikelen