Technologie8 jul '16 13:59

ACM: 'Maak gebruik van 097-nummers'

Auteur: Wesley Schouwenaars

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakt zich zorgen over het aantal beschikbare 06-nummers. Negentig procent van de nummers zijn namelijk al uitgegeven.

Foto ANP
Foto ANP

In Nederland zijn zo'n 54,5 miljoen 06-nummers in gebruik, ruim drie keer zo veel als het aantal inwoners. ‘We zien dat telecomproviders ook 06-nummers aanbieden voor andere apparaten dan mobiele telefoons. Denk daarbij aan alles waar een simkaart in zit zoals tablets, pin-automaten en navigatiesystemen. Dat soort apparaten hebben een enorme vlucht genomen en we denken dat ook de komende tijd nog meer van dat soort apparaten komen', zegt Pauline Gras van de ACM.

Je zou denken dat het toevoegen van een extra cijfer het probleem de wereld uit helpt. Volgens Gras heeft dat echter enorme gevolgen: 'Niet alleen voor iedereens administratie, maar ook voor de internationale bereikbaarheid. Dan moeten alle systemen opnieuw op elkaar afgestemd worden. We hebben het in 1995 bij een omnummeroperatie gezien hoe ingrijpend dat was. Toen hadden we nog maar één telecomprovider. Dat is een ingrijpend pad waar we niet op moeten.'

Volgens Gras is dat bovendien ook helemaal niet nodig: 'Telecomproviders moeten die andere apparaten geen 06-nummer uitgeven, maar een 097-nummer'. Die oplossing lijkt simpel maar toch komt daar nog weinig van terecht: 'De telecomproviders weten dat ze dat moeten doen, maar we zien dat ze dat in de praktijk nalaten.'

Telecomproviders die zich niet aan hun verplichting houden moeten zich zorgen maken. De ACM heeft de mogelijkheid om boetes op te leggen tot tien procent van de jaaromzet. Consumenten hoeven zich voorlopig nog geen zorgen te maken. 'Wij doen er alles aan om een tekort te voorkomen en providers moeten hun verantwoordelijkheid nemen door 097-nummers te geven voor apparaten waarmee je niet mobiel belt', aldus Gras.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen