Technologie16 jul '16 08:27

Technologie beheerst steeds meer ons lichaam

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De invloed van techniek op ons lichaam wordt groter en groter. Van het invriezen van je eicellen tot het doen van een chemische test om te zien of je daadwerkelijk verliefd bent. Vrijwel alles is tegenwoordig mogelijk.

Het Nieuwe Instituut
Het Nieuwe Instituut

Over deze toenemende invloed van techniek op ons lichaam gaat de tentoonstelling ‘The Life Fair’, die tot begin volgend jaar te zien is in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. In de tentoonstelling komen verschillende voorbeelden voorbij van technieken die ons leven beïnvloeden. Klaas Kuitenbrouwer, onderzoeker digitale media aan Het Nieuwe Instituut, noemt het voorbeeld van het invriezen van eicellen: ‘Facebook en Apple bieden hun vrouwelijke personeel aan om hun eicellen in hun meest vruchtbare leeftijd te laten invriezen zodat ze in de piek van hun carrière kunnen doorwerken. Ze kunnen deze eicellen later implanteren om alsnog een kind te krijgen’, vertelt hij.

Fabrikanten weten precies wat jij doet en wat jij wilt
De nieuwste technieken hebben zelfs een voorspellende gave over wat mensen in bepaalde situaties doen: ‘Door alle meettechnologieën zijn veel patronen in het leven bekend. Op grond van deze patronen zijn voorspellingen te maken over wat mensen in een situatie zouden doen. Fabrikanten weten precies wat jij doet en wat jij wilt. Over dat vreemde gevoel gaat de beurs eigenlijk’, legt Kuitenbrouwer uit.

De aanleiding voor de tentoonstelling zijn de Olmypische Spelen in Rio de Janeiro. ‘Sport is bij uitstek het gebied waarbij het lichaam wordt gemeten. Alle capaciteiten van het lichaam worden in beeld gebracht. De Life Fair gaat eigenlijk over hoe alle domeinen in zo’n soort sportperformance zijn veranderd’, besluit Kuitenbrouwer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen