Technologie27 aug '16 08:24

'Krankzinnig dat we naar Mars willen alleen omdat het kan'

Auteur: Koos Tervooren

Schrijver en journalist Joris van Casteren is gefascineerd door Mars. Voor zijn nieuwe boek Mensen op Mars sprak hij met de oprichters van Mars One, marsreiskandidaten en wetenschappers.

Foto: ANP
Foto: ANP

Van Casteren realiseert zich dat de kolonisatie van Mars niet langer een illusie is. 'Het is technisch mogelijk om erheen te gaan en als we naar de geschiedenis kijken, weten we dat wanneer mensen iets kunnen, ze dat ook zullen doen.'

De eerste Marsreis lijkt aanstaande. De Nederlandse stiching Mars One heeft als doel om in 2027 een kolonie op 'de rode planeet' te vestigen. Volgens de planning zullen in 2026 vier mensen naar Mars worden gestuurd. Ook Tesla-topman Elon Musk ziet het wel zitten.

Volgens Van Casteren moet je de wil om naar Mars te gaan vergelijken met de tijd van Columbus. Toen wilden avonturiers ook een flinke tocht gaan maken in de hoop een onbekende bestemming te bereiken. Columbus had geluk en kwam aan, maar er zijn ook veel pogingen mislukt. 'Dat zal met Mars ook zo zijn', denkt Van Casteren.

Hoogmoed
De hoogmoed die met Mars One gepaard gaat verrast de schrijver. Het is volgens hem 'krankzinning' dat we erheen willen, alleen omdat het technisch mogelijk is. 'Er wordt verder weinig over nagedacht.' Vooral in Amerika, waar ze al erg lang van deze ruimtereis dromen.

'Je ziet veel utopisme', zegt Van Casteren, 'over hoe we het daar wél goed kunnen doen [in tegenstelling tot hoe we 'het' hier op aarde doen]'.

Een aantal jaar geleden klonk er nog veel kritiek over de reis naar Mars. Nederlandse astronauten als Wubbo Ockels en André Kuipers uitten hun zorgen. Volgens Ockels was het technisch helemaal niet mogelijk. Kuipers omschrijft de reis als een 'zelfmoordmissie'.

Isolatie
Van Casteren heeft meer zorgen over de sociale aspecten van het experiment. 'Alle isolatie-experimenten wijzen uit dat mensen elkaar dan na geruime tijd naar de keel vliegen. En dan was dat slechts voor een beperkte periode.' Als de Marsgangers niet meer terugkomen, worden ze enorm op de proef gesteld. Van Casteren: 'Je kunt je afvragen of we daar als mensen wel geschikt voor zijn. Ik denk het eerlijk gezegd niet.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen