Technologie3 sep '16 20:34

Waar komt #durftevragen vandaan?

Auteur: Noémi Prent

De hashtag komt al jarenlang regelmatig voorbij op sociale media. Het is niet alleen een hashtag, er zit zelfs een heel bedrijf achter. Het concept is tien jaar geleden bedacht door Herman Dummer.

Foto: ANP
Foto: ANP

Maar hoe kom je op de term #durftevragen, durft BNR aan de ondernemer te vragen. 'Het belangrijkste ingrediënt is nieuwsgierigheid. Ik ben een creatieve ondernemer', vertelt Dummer. Samen met Nils Roemen heeft hij het concept doorontwikkeld.

Volgens Dummer is een concept als #durftevragen, ondanks het bestaan van websites als Google, hartstikke nuttig. 'Google is een prachtig product. Maar je bent in een gigantische hooiberg naar spelden aan het zoeken.' De inspiratie om er een bedrijf van te maken kwam onder andere voort uit netwerkevents die Dummer voorbij zag komen. 'Mensen gaan altijd naar mensen toe die ze kennen. Maar daar zit veel meer potentie in. Met 40 mensen bij elkaar moet je veel bergen kunnen verzetten. Na tien jaar merken we dat er veel schroom is bij mensen om te durven vragen.'

De term kan voor van alles gebruikt worden. 'Soms zijn het concrete vragen zoals: ik zoek een piano', legt Dummer uit. Maar de vragen kunnen ook minder concreet zijn. Zo organiseert Dummer durftevragen-sessies voor bedrijven. 'Laatst hebben we iemand geholpen die zoekende was hoe een eigen business op te zetten. De kracht zit in co-creatie.' Geen vraag is te gek bij de durftevragen-bijeenkomsten. 'De directeur van een beveiligingsbedrijf dacht: wat zou het mooi zijn als mijn medewerkers vragen gaan stellen over problemen die ze hebben met klanten. Dat ging over van alles en nog wat. Over hoe klanten denken, maar ook hoe collega's over hen denken.'

Ondanks het feit dat Twitter enigszins aan populariteit lijkt te verliezen, is #durftevragen nog altijd hot en happening. 'De #durftevragen Curacao Facebookpagina heeft 20.000 volgers. 'Als je ziet wat mensen daar dagelijks durven te vragen... Dat is fantastisch!' besluit Dummer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen