Technologie1 sep '16 16:56

3.400 datalekken gemeld na invoering meldplicht

Auteur: Koos Tervooren

In 2016 zijn er tot nu toe 3.400 datalekken gemeld aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Sinds 1 januari dit jaar is er een meldplicht voor bedrijven en organisaties.

Foto: ANP
Foto: ANP

Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens vindt het aantal meldingen niet hoog. In Nederland zijn er volgens de vicevoorzitter in Nederland 135.000 instanties die omgaan met persoonsgegevens en potentieel door een lek kunnen worden getroffen. 'Dan is 3.400 weinig'

De meldplicht is er zodat 'bedrijven er vooral open over zijn', zegt Tomesen.

Utrecht

Bij de gemeente Utrecht waren er onlangs dagenlang gevoelige persoonsgegevens in te zien door medewerkers van de gemeente.

In de intranet-omgeving van de gemeente kregen medewerkers toegang tot een beveiligd gedeelte, waar ze normaal niet kunnen komen. Daar staan 316 pagina's met namen en bijbehorende BSN-nummers vermeld.

De Telegraaf heeft het lek in Utrecht via een Wob-verzoek moeten opvragen. Het lek werd dus niet door de gemeente zelf naar buiten gebracht. Tomesen wil niet zeggen of hij de gemeente Utrecht daarom een boete gaat opleggen. Wel kan hij zeggen dat er dit jaar nog geen enkele boete is opgelegd.

Van hoeveel personen de gegevens te zien waren, weet de gemeente Utrecht niet. De Telegraaf meldt dat het om 4.000 tot 140.000 mensen gaat. Het datalek is inmiddels gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen