Technologie20 sep '16 08:41Aangepast op 20 sep '16 13:04

94% bedrijven slachtoffer datalek

Auteur: Noémi Prent

Bijna alle Nederlandse ondernemingen krijgen te maken met een datalek, meldt Lloyd's. Volgens Benelux regiomanager Ralph van Helden komt hier geen verbetering in, maar moeten we er gewoon aan wennen.

Foto: ANP
Foto: ANP

'Het is niet de vraag óf je ermee te maken krijgt', waarschuwt Van Helden. 'Je krijgt ermee te maken.' De Lloyd-manager verwacht dat we over vijf jaar zelfs boven de 94% datalek zitten.

'Consequenties niet in euro's uit te drukken'

Volgens Arjen Kamphuis, informatie-beveiligingsexpert, zitten er grote verschillen tussen datalekken. 'Het kan klein zijn, zoals het verloren gaan van kleine hoeveelheden persoonsgegevens zonder dat er veel schade aan hangt', legt Kamphuis uit. 'Maar het kan ook dat een groep externe partijen ervandoor gaat met een database met intieme gegevens.' Kortom: iemand verliest privacy. 'Het kan consequenties hebben die niet in euro's zijn uit te drukken.'

Wat kunnen we wél doen?

Aan datalekken moeten we wennen, is de conclusie van Lloyd's. Maar bedrijven staan niet compleet machteloos. 'We hebben in Nederland een lange weg te gaan in het trainen van IT-afdelingen en zorgen voor adequate bescherming. Daar is moeite voor nodig binnen organisaties', besluit Kamphuis.

Gerelateerde artikelen