Technologie24 sep '16 16:23Aangepast op 9 okt '18 14:06

Rust nodig? Probeer eens een kalmerende video

Auteur: Karlijn Meinders

ASMR-video's, oftewel: filmpjes met autonomous sensory meridian response, zijn in korte tijd enorm populair geworden. De kalmerende beelden schijnen een soort massage voor je hersenen te zijn. Op YouTube scoren de video's beter dan Clinton.

Foto: Still YouTube
Foto: Still YouTube

Voor de oorsprong van de ASMR-filmpjes moeten we terug naar een grote man met een permanentje en een kwast in zijn hand: Bob Ross. In de jaren tachtig waren zijn schildervideo's, waarin hij met zijn diepe stem in alle rust omschreef hoe hij bloemen en bomen en vogels op doek tot leven bracht, een grote hit. Ver daarna zijn ze dat - nu wellicht meer om cult-redenen - nog steeds.

Tot rust komen

Deze man, die dingen zei als: 'We don't make mistakes. We just have happy accidents', wordt de Godfather van ASMR genoemd, vertelt Ruben Cusell van Wefilm. 'De ASMR-filmpjes die nu een hit zijn op YouTube bevatten net als zijn video's een combinatie van zachte geluiden en rustige beelden. Uit onderzoek van de Universiteit van Swansea zou blijken dat dit soort filmpjes een tinteling opwekken aan de achterkant van je hoofd, die dan rustig door straalt naar de rest van je lichaam.'

Tegenbeweging

98 procent van de mensen gebruikt ASMR om tot rust te komen, of zelfs in slaap te vallen. De geluiden en beelden zijn heel divers: van fluisteren tot knisperende papiertjes. Voor iedereen wat wils. Cusell denkt dat het heel goed een tegenbeweging zou kunnen zijn die wordt veroorzaakt door alle schreeuwerige prikkels die elke dag op ons pad komen. 'In plaats van aandacht voor alles om ons heen, willen we misschien juist weer even focus op iets heel kleins.' Maar veel onderzoek om dat te ondersteunen is er nog niet, voegt Cusell daaraan toe.

Commercieel

Sommige bekende merken maken al langer gebruik van vergelijkbare video's. Denk aan Coca Cola waarin heel langzaam een glas wordt volgeschonken en iemand fluistert dat je het ijskoud moet drinken. Al is dat natuurlijk eerder een call to action. Andere merken stappen nu ook gewillig in. Voor wie nog niet heeft kennis gemaakt met de nieuwe hype maakte Ruben Cusell een top drie. Met op nummer 1 een filmpje van een Japans pennenmerk dat ruim zes miljoen keer werd bekeken.

Gerelateerde artikelen