Technologie11 okt '16 06:10Aangepast op 11 okt '16 14:53

Samsung beëindigt verkoop Galaxy Note 7

Auteur: BNR Webredactie

Samsung heeft de verkoop van de mogelijk brandgevaarlijke Samsung Galaxy Note 7 wereldwijd stopgezet. Samsung adviseert mensen om het toestel niet meer te gebruiken en uit te zetten zolang het onderzoek loopt.

Koreaanse politiefoto van geëxplodeerd toestel met de aangerichte schade. ANP/AFP
Koreaanse politiefoto van geëxplodeerd toestel met de aangerichte schade. ANP/AFP

Het aandeel Samsung op de beurs in Zuid-Korea kelderde na het bericht van het concern bijna 7 procent. In Nederland was de lancering van de telefoon al uitgesteld vanwege het lopende onderzoek naar nieuwe problemen met het toestel.

Kort na de lancering van de Note 7 doken in een aantal landen verhalen op van spontaan ontbrandende of exploderende exemplaren, waarbij meerdere mensen gewond raakten. Samsung besloot miljoenen toestellen om te ruilen. Inmiddels wordt in verschillende media melding gemaakt van zeven omgeruilde toestellen die ook in brand vlogen.

Open kaart

Hoe rampzalig het er allemaal ook uitziet met de Note 7, het gebeurt gewoon soms dat er iets misgaat met een nieuw product. Het hoeft niet per se noodlottig te zijn. Volgens Paul Iske van het Instituut voor Briljante Mislukkingen is het zaak om volledig open kaart te spelen. 'Er valt wat dat betreft toch niks meer te winnen.' Als voorbeeld noemt hij het gerucht dat Samsung de Note 7 snel op de markt wilde brengen om de iPhone 7 voor te zijn. 'Als ik Samsung was, zou ik zeggen: ja, inderdaad! Dat was het en ja, helaas, dat hebben we wel geleerd: dat kunnen we maar beter niet meer doen.'

Eerlijkheid kan de redding betekenen, betoogt Iske. 'Dan denk ik eerlijk gezegd, op basis van de track record die ze hebben, dat mensen het willen vergeven, dat mensen denken: het is een incident. Maar als mensen zeggen: ze willen er niet over praten en ze doen er op die-en-die manier geheimzinnig over, dan sla je als het ware het vertrouwen weg.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen