Technologie25 okt '16 17:09Aangepast op 26 okt '16 10:36

'Virtual reality-verkrachting kan tot een strafzaak leiden'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Het verhaal van de Jordan Belamire, die zegt te zijn verkracht in een Virtual Reality-wereld, maakt veel reacties los in Amerika. Veel mensen schrijven dat ze zich aanstelt, maar de techsector wordt ook opgeroepen dit soort incidenten serieus te nemen.

Foto: HH / Bart van Overbeeke
Foto: HH / Bart van Overbeeke

Belamire schrijft op haar blog drie keer te zijn aangerand, waarvan de laatste keer in een VR-wereld. Volgens Litska Strikwerda kan een aanranding in de virtuele wereld wel degelijk tot een rechtszaak leiden. Strikwerda won dit jaar de Dissertatieprijs met een proefschrift over de strafbaarheid van daden in de virtuele wereld. ‘Het is nog nooit voor de rechter geweest, maar dat zou wel kunnen. Gedragingen zijn strafbaar indien ze anderen schade berokkenen. Je zou kunnen zeggen dat een virtuele aanranding een ander emotioneel beschadigt.’

‘Ik denk dat je daarom bij de strafrechter wel degelijk wat zou kunnen met een virtuele aanranding’, vervolgt Strikwerda. ‘Concreet zou ik dan denken aan wat in Amerika sexual harassment heet. Bepaalde gedragingen, zoals het ongevraagd toezenden van pornografie, zijn strafbaar. Daar vind ik dit wel een beetje op lijken’, besluit ze.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen