Bionische spinazie kan levens gaan redden
Popeye heeft het nakijken: het nieuwste wapen in de strijd tegen terrorisme is klein, groen en slinkt als het blootgesteld wordt aan gevaarlijke stoffen. Pas op, spinazie!
Hoewel het misschien klinkt als een experiment waar Phineas en Ferb hun hand niet voor om zouden draaien, hebben wetenschappers aan de Massachusetts Institute of Technology de nieuwe krachten van spinazie ontdekt in een biotech-project. Ze publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke blad Nature Materials, schrijft de Britse krant The Guardian.
Hoe werkt het?
In de blaadjes van de spinazie zitten fluoriscerende nanodeeltjes en koolstofnanobuisjes. Die zorgen ervoor dat als de plant in het grondwater dat het uit de bodem haalt bepaalde gevaarlijke stoffen tegenkomt, het plantje doodgaat en de autoriteiten een seintje krijgen. Via die buisjes hebben de MIT-wetenschappers de spinazie omgebouwd tot heuse sensor. Een infraroodcamera kan namelijk het fluoriscerende signaal dat de blaadjes uitzenden lezen. Die camera kun je aan een klein computertje hangen, dat lijkt op een smartphone, en daarmee 'zendt' het plantje een email naar de gebruiker (lees: de autoreiteit die dit willen weten).
Het groene goud
De organisatie die militair wetenschappelijk onderzoek in de Verenigde Staten ondersteunt, Darpa, was al langer bezig met onderzoek naar een plantsoort die zou afsterven zodra het in de buurt zou komen van gevaarlijke stoffen. De spinazie zou ingezet (lees: geplant) kunnen worden in gebieden die kwetsbaar zijn voor terreuraanslagen. Daarmee zou de groente een nieuwe held kunnen worden en levens kunnen redden.
Volgens MIT hebben planten ingebouwde krachtbronnen die ervoor zorgen dat vloeistoffen makkelijk rondgepompt kunnen worden. Ook repareren ze zichzelf, zijn ze goedkoop in onderhoud en in overvloed aanwezig, en kunnen ze zich op natuurlijke wijze aanpassen aan hun omgeving om te overleven. En ze hebben een ecologische voetafdruk natuurlijk.