Technologie4 nov '16 09:38Aangepast op 4 nov '16 10:30

De Schaal van Hebbûh: de Fairphone 2

Auteur: Bram van Dijk

Elke week test Bram een gadget of een app. Deze week: de nieuwe Fairphone. De eerlijkheid spat er vanaf bij deze smartphone, maar moet je 'm willen hebbûh?

De Fairphone 2 is een soort van nieuw. De telefoon kwam al in juni uit, maar er is nu een kleine upgrade met een nieuw hoesje en meer mogelijkheden om de telefoon zelf aan te passen.

Het doel van Fairphone is dat het zo eerlijk mogelijk gemaakt wordt. Alle mineralen komen uit conflictvrije zones, met oog voor arbeidsomstandigheden en vergaande recycling. Noem het de Max Havelaar of de Tony's Chocolonely onder de smartphones.

Dat merk je ook in het gebruik

De afgelopen week heb ik de telefoon gebruikt en het is echt wat anders dan een normale Android. Fairphone legt er een hele nieuwe laag overheen. Zo heb je de Peace of functie, die telt hoe lang je niet op je smartphone gekeken hebt. Ook geeft het extra waarschuwingen als je een app installeert, als herinnering aan wat die app van je gaat volgen. WhatsApp installeren? Privacy Impact hoog.

Verder heeft het ruimte voor twee simkaarten en een sd-kaart en is de telefoon gedeeltelijk modulair, zodat je door de jaren heen je telefoon kan blijven upgraden zonder dat je een nieuwe hoeft te kopen. Fairphone werkt nu aan een betere camera-module die je dus zelf kan installeren zo meteen.

Dat komt met een prijs

Letterlijk en figuurlijk. Het feit dat de telefoon modulair is, maakt het ook een dikkertje. Verder draait de telefoon op een oude Android-versie, 5.1. De nieuwste telefoons komen nu uit met 7.0.

Je merkt de onafhankelijkheid van de telefoon ook in het gebruik; sommige dingen werken net niet helemaal lekker. Zo schoot de camera wel eens naar een vreemde beeldverhouding en wordt het scherm soms niet wakker als je wil ophangen.

Daar bovenop komt dat de Fairphone duur is voor z'n klasse: zo'n 530 euro. Ik gebruik zelf de OnePlus X, met ongeveer dezelfde specificaties, en die is zo'n 230 euro goedkoper.

De Schaal van Hebbûh

Dat maakt dat ik de telefoon zelf niet wil hebbûh: er zijn betere toestellen op de markt. Maar dit initiatief mag je geen onvoldoende geven, vind ik, dus dan kom je uit op Prima om te Hebbûh. Dat is de middelste schaal, boven Wil ik niet Hebbûh en onder Hebbûh Hebbûh Hebbûh.

De telefoon werkt dan ook prima voor de 'normale' gebruiker, die bereid is te betalen voor het eerlijke gedachtegoed.

Gerelateerde artikelen