Technologie16 dec '16 11:34

Facebook komt met maatregelen tegen nepnieuws

Auteur: Kay Rutten

Facebook gaat concrete maatregelen treffen om nepnieuws tegen te gaan. Hiervoor gaan ze samenwerken met nieuwsorganisaties om zo berichten te kunnen checken. Maar, anders dan met bijvoorbeeld naaktfoto's, wordt nepnieuws niet van de site verbannen.

Foto: ANP/Justin Tallis
Foto: ANP/Justin Tallis

'Gebruikers kunnen aangeven of iets nepnieuws is en Facebook gaat dit dan natrekken', zegt Brenno de Winter, IT-journalist. 'Als het echt nepnieuws blijkt te zijn krijgt diegene die het heeft geplaatst een waarschuwing. Bij een volgende keer wordt het bericht lager in de zoekresultaten gezet.' Het bericht wordt dus niet verwijderd.

Youtube

Volgens De Winter is dat een goede zaak. 'Kijk maar naar wat er op YouTube gebeurt. Hier kunnen gebruikers een auteursclaim plaatsen bij een filmpje en dan wordt zo'n nieuwsfilm plots offline gehaald. Ook als de claim niet klopt.' Met de maatregelen van Facebook worden dat soort situaties voorkomen.

Verantwoordelijkheid

Of het echt werkt is maar de vraag zegt De Winter. 'Ze stonden onder druk om iets te doen en dat doen ze nu.' Maar volgens De Winter ligt er ook een verantwoordelijkheid bij de lezer. 'Je moet je ook afvragen of het de verantwoordelijkheid is van Facebook, daarnaast zou je de mensen achter de websites van nepnieuws moeten aanpakken.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen