Technologie29 jan '17 22:17

Hightech boeren in 't Hogeland

Auteur: Thijs Baas

Het 'Internet of Things' bestaat al. In het noorden van Groningen. Boeren testen daar met sensoren op het land die aan een 5G-netwerk worden gehangen. Daarmee kunnen ze de productie verbeteren.

Foto: ANP
Foto: ANP

Verslaggever Hugo Reitsma ging kijken bij akkerbouwer Derk Gesink, op de zompige Noord-Groningse grond, waar de vorst nog niet helemaal uit is verdwenen. 'Het plakt allemaal aan je schoenen.' Drie kleine paaltjes houden daarom sinds kort in de gaten hoe het met de vochtigheid in de bodem is gesteld, tot dertig centimeter diepte. 'Dit is voor de eerste keer dat de vochtsensoren op het 5G-netwerk aangesloten kunnen worden. Zo kunnen we thuis de vochttoestand van de grond  en de bodemtemperatuur in de gaten kunnen houden.' 

Akkers slimmer maken

Maar de Groningse boeren zijn nog bezig met meer toepassingen om de akkers slim te maken. Een hoop techniek die daarvoor nodig is, is al voorhanden. Alleen: tot nu toe waren de dure sensoren - zo'n 1.200 euro per stuk - een onoverkomelijk bezwaar. 'Eigenlijk zouden we naar een sensor moeten gaan die een paar tientjes kost. Met 5G wordt het voor internet of things-netwerken interessant om met heel weinig energie communicatie te voeren waarvoor je maar heel weinig informatie hoeft te versturen.'  Vanaf 2020 wordt het superinternet over heel Nederland uitgerold.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen