Technologie1 feb '17 16:09Aangepast op 1 feb '17 22:55

Handmatige telling definitieve stemmen

Auteur: Thijs Baas

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart zullen alle stemmen met de hand worden geteld, zonder tussenkomst van 'stembus-software'. Dat geldt ook voor de definitieve stemmen die nu nog via de software van de Kiesraad lopen, meldt minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Foto: ANP
Foto: ANP

Er zitten grote risico's aan het digitaal tellen van de stemmen na verkiezingen, bleek deze week uit onderzoek van RTL Nieuws. De software van de Kiesraad, die gebruikt wordt bij het berekenen van de definitieve uitslag, blijkt zo lek als een mandje. De stemmen zullen nu ook bij de Kiesraad met de hand geteld gaan worden. Op de verkiezingsavond zelf gebeurt dat al. Het is dus niet zo dat we op 15 maart langer moeten wachten op de uitslag.

De problemen met de software van de Kiesraad hadden overigens makkelijk voorkomen kunnen worden. In het huidige stemtelsysteem wordt nergens gesproken over een hackersdreiging en zodoende zijn er ook geen maatregelen tegen genomen. Ook logboeken worden op lokale computers opgeslagen, er wordt geen alarm geslagen als beveiligingscontroles dat wél doen.

Met de hulp van een ethisch hacker zijn alle problemen met de veiligheid van de 'stembus-software' bij de Tweede Kamerverkiezingen voor een paar duizend euro te verhelpen, zegt Sijmen Ruwhof, hacker en beveiligingsdeskundige van Secundity, in BNR Digitaal. 

Digitaal tellen

De problemen zijn eigenlijk betrekkelijk eenvoudig te verhelpen, zelfs nog vóór de verkieizingen van 15 mei, zegt Ruwhof. 'In Duitsland gebruiken ze dezelfde software, maar alleen om op de dag van de verkiezingen tot een voorlopige uitslag te komen. Vervolgens wordt drie weken later de definintieve uitslag bekendgemaakt als handmatig alle stemmen geteld zijn. Helaas moeten we dan wel de ambitie opgeven dat al op de verkiezingsavond de definitieve uitslag bekend is.'

Windows XP

Het begint met computers in het stembureau, die kwetsbaar zijn voor hackers doordat ze verbinding met internet kunnen maken. Bovendien draaien ze in sommige gevallen nog op Windows XP en wordt de software die de stemmen telt beveiligd met een onveilige code. En ten slotte worden onbeveiligde usb-sticks gebruikt voor het transport van het ene naar het andere stembureau. En zo vonden de experts tientallen kleinere en grotere kwetsbaarheden in het systeem, dat uiteindelijk de basis vormt voor de Nederlandse politieke macht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen