Technologie13 feb '17 06:16Aangepast op 13 feb '17 08:20

'Veiligheidslek bij Kadaster'

Auteur: BNR Webredactie

Het Kadaster kampt met slepende computerproblemen, met als gevolg onacceptabel grote veiligheidskwesties. Dat blijkt uit interne directierapporten die in bezit zijn gekomen van het Financieele Dagblad.

ANP
ANP

Er zou een reële kans zijn dat onbevoegden met de informatie kunnen rommelen. 'Het risico bestaat dat Kadasterdiensten onveilig zijn voor klanten of informatie toegankelijk is of muteerbaar is voor personen die hier geen toegang toe mogen hebben,' meldt de Kadaster-directie intern in stukken waar Het Financieele Dagblad de hand op heeft gelegd. In het meest recente interne veiligheidsrapport (24 november 2016) wijzen directie en het managementteam op liefst tien veiligheidsthema's waar de ict 'substantiële' en 'hoge risico's' oplevert. Die zijn zo groot dat ze 'buiten de risicoacceptatie' vallen.

Het Kadaster worstelt al jaren met de veiligheid van haar ict, blijkt uit een rapportage over het vierde kwartaal van 2015. Daaruit blijkt dat accountantskantoor Deloitte al in 2012 de rode kaart trok voor de veiligheidsissues. Accountantsorganisatie KPMG hamerde in haar managementletters aan de directie van 2013 en 2014 op verbetering.

Notarissen

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) noemt de problemen in een reactie zorgwekkend, omdat wat in het Kadaster staat als waarheid geldt en een goed werkend Kadaster onmisbaar is voor de onroerendgoedmarkt. 'Dan kunnen wij niet meer garanderen dat alles klopt', zegt woordvoerder Nora van Oostrom. 'Alleen al het risico derden onbevoegd toegang hebben gehad en informatie zouden kunnen hebben veranderd, is voldoende reden voor ons om te zeggen: daar gaan we op heel korte termijn met de top van het Kadaster voor aan tafel.'

Tegenover het FD bevestigt de woordvoerder van het Kadaster dat de krant twee 'zeer kritische' stukken van de directieraad van het Kadaster in bezit heeft. Het oplossen van de veiligheidsissues heeft volgens de woordvoerder 'zeer hoge prioriteit'. Eind van het eerste kwartaal van dit jaar moet driekwart van de zwaarste problemen zijn teruggebracht naar beheersbare proporties.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen