Technologie28 feb '17 05:59Aangepast op 28 feb '17 09:04

Amsterdam Arena hoofdrolspeler bij ontwikkeling Europees 5G-netwerk

Auteur: Karlijn Meinders

De Amsterdam Arena moet tijdens het Europees Kampioenschap Voetbal in 2020 een hoofdrol gaan spelen bij de verdere ontwikkeling van sneller mobiel dataverkeer.

Foto: HH/Rob Voss
Foto: HH/Rob Voss

Dat schrijft het Financieele Dagblad. In samenwerking met andere gaststeden en onder andere Huawei en TNO lanceert Amsterdam het nieuwe, veel snellere 5G-netwerk. Het voorstel hiervoor zal Ger Baron, de 'chief technology officer' van de gemeente Amsterdam vanmiddag presenteren op het Mobile World Congress in Barcelona.

Het nieuwe netwerk moet tijdens het EK vooral worden gebruikt voor het doorgeven van hoogwaardige videobeelden en voor projecten rond openbare orde en transport. Met het 5G-plan zou Europa net even sneller zijn dan Japan. Daar lanceren ze tijdens de Olympische Spelen in 2020 ook een nieuw mobiel netwerk, dat dus iets langzamer zal zijn.

Opknapbeurt stadion

Tijdens het EK zullen vier wedstrijden worden gespeeld in de Amsterdam Arena. Voor die tijd moet het stadion een gigantische opknapbeurt krijgen, waarbij het helemaal volgehangen zal worden met sensoren. Nu al hangt er speciale led-verlichting van Philips Lighting, die uiteindelijk ook ingezet kan worden bij het handhaven van de orde. Ook zouden late bezoekers door middel van een led-spotje naar hun plek gewezen kunnen worden.

Bodycams

De komst van het 5G netwerk hebben we vooral te danken aan de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. 'Wat je nu ziet gebeuren is dat men steeds meer toepassingen bedenkt die ook anders gebruikt kunnen worden', legt telecomanalist Hendrik Rood van Stratix Consulting uit. 'Een van de dingen waar nu aan wordt gewerkt zijn de bodycams bij bijvoorbeeld politie-agenten. Die kun je op een geheugen op laten slaan maar die willen ze direct naar de commandokamer halen.'

Internet der dingen

De nieuwe 5G-techniek moet het internet der dingen - waarbij alle mogelijke apparaten met elkaar draadloos verbonden zijn via het web - nog meer speelruimte geven. Ook zelfrijdende voertuigen zouden het netwerk nodig hebben om de immense hoeveelheid data te kunnen transporteren.

Welke kosten in totaal gemoeid zijn met het project, valt volgens Jan Wester van TNO - één van de partners in dit project - nog niet te zeggen. Volgens hem gaat het om een veelvoud van projecten met wisselende deelnemers en is het daarom moeilijk vooraf in te schatten.

Rond tien voor zeven zal Hendrik Rood, telecom-analist bij Stratix Consulting, uitleggen wat je allemaal nog meer kunt met zo'n supersnel netwerk.

Gerelateerde artikelen