Technologie12 mei '17 19:33Aangepast op 13 mei '17 16:38

NCSC: 'Grote internationale ransomware-campagne actief'

Auteur: Noémi Prent

Na de cyberaanvallen op meerdere Britse ziekenhuizen, wordt ook Nederland gewaarschuwd door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Vooralsnog zijn er in Nederland geen instellingen getroffen door de cyberaanval, maar dat kan snel veranderen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Inmiddels is er sprake van 75.000 cyberaanvallen in maar liefst 99 landen, schrijft CNN. De aanvallen vinden voornamelijk plaats in Rusland, Oekraïne en Taiwan.

Nederland

Ronald Prins van beveiligingsbedrijf Fox IT zegt dat in de software die wordt gebruikt ook een Nederlands taalpakket is aangetroffen. Het NCSC meldt dat er sprake is van een 'grote internationale ransomware-campagne' actief is. 'Let extra op bij het openen van e-mail vanuit niet vertrouwde bronnen', aldus het centrum, dat contact onderhoudt met buitenlandse cyberberveiligheidsdiensten.

Advies

De software richt zich vooral op bedrijfsnetwerken en dan met name een lek in het SMB-protocol. Beheerders van bedrijfsnetwerken worden geadviseerd om updates van Microsoft direct te installeren. Beveiligingsonderzoeker en ethisch hacker Victor Gevers beaamt dit advies. Hij merkt ook op dat bedrijven die met een besmetting te maken krijgen, dat ook moeten melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De stichting van Gevers, de GDI Foundation, heeft met vrijwilligers al in zestien landen hulp geboden.

Sectoren

Er is een waarschuwing uitgestuurd naar de 'vitale sectoren', zoals gas-, water-, en elektriciteitsvoorziening. Ook ziekenhuizen zijn in dit specifieke geval gewaarschuwd, zegt een NCSC-woordvoerster. Ransomware is een snel toenemende vorm van cybercriminaliteit waarbij computerbestanden via virussen worden versleuteld en alleen vrij kunnen komen na het betalen van losgeld

Engeland

Meerdere ziekenhuizen in Engeland zijn vrijdag getroffen door een grote cyberaanval. Medewerkers zijn van hun computers afgesloten en de ziekenhuizen moeten afspraken afzeggen en patiënten verplaatsen. Dit meldde de Britse National Health Service (NHS).

Lees ook: Cyberaanval op Britse ziekenhuizen

Gerelateerde artikelen