Technologie15 mei '17 17:06

Politie gaat criminaliteit voorspellen

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Misdaden voorspellen voordat ze plaatsvinden zou in de toekomst moeten kunnen. De politie test op dit moment namelijk een systeem waarin grote hoeveelheden van data wordt gebruikt. Dat systeem moet binnenkort in het hele land worden ingevoerd.

Op basis van de verzamelde data maakt de politie voorspelmodellen. ‘Je kijkt aan de hand van die data een heel stuk terug’, legt René Melchers, landelijk projectleider van het Criminaliteits Anticipatie Systeem, uit. ‘Daarbij voegen wij heel veel data van bijvoorbeeld het CBS over de samenstelling van een buurt. Dat bij elkaar geeft ons inzicht over hoe criminaliteit zich ontwikkelt. Dat zegt ook wat over de toekomst’, vervolgt hij.

Niet alle criminaliteit is te voorspellen

Met deze data wil de politie anticiperen op criminaliteit. ‘Je zou goede afspraken kunnen maken met gemeenten en andere instanties die ons helpen om de veiligheid in bepaald gebied te vergroten.’ Overigens kan niet van alle criminaliteit een voorspelling worden gemaakt. ‘Het moeten wel thema’s die goed meetbaar zijn doordat er genoeg informatie over is. Om een liquidatie te voorspellen zijn er heel andere middelen nodig dat een data-analysesysteem’, zegt Melchers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen