Technologie23 mei '17 06:51Aangepast op 23 mei '17 08:22

Nederland minder aantrekkelijk voor techbedrijven

Auteur: BNR Webredactie

De kans dat een 'nieuwe Google' zich vestigt in Amsterdam is het afgelopen jaar kleiner geworden. Op een ranglijst van EY is de hoofdstad van plek vijf naar plek achttien geduikeld.

Foto AFP
Foto AFP

De ranglijst van digitale vestigingsklimaten is gebaseerd op antwoorden van ondervraagde topbestuurders in Europa. Zij vinden dat Nederland flink moet investeren op gebieden als innovatie, de digitale economie en de concurrentiepositie van Nederland. Ook de digitale infrastructuur en digitale veiligheid zijn van belang. EY wijst erop dat het fiscaal gunstige klimaat in Nederland een belangrijke rol speelt in het positivisme over Nederland. Het roept daarom het kabinet op in te zetten op een aantrekkelijk fiscaal vestigingsklimaat.

Investeringen software

Nederland trok afgelopen jaar - in lijn met de jaren daarvoor - relatief veel investeringen aan op het gebied van software en de IT-sector, constateert Ingrid Allemekinders van EY. Maar dat is nog niet genoeg, meent ze. Ondersteuning van hightech-sectoren en innovatie blijven de komende jaren hard nodig. 'Twee elementen komen heel duidelijk naar voren uit ons onderzoek: het ontwikkelen van digitaal talent en het investeren in de digitale infrastructuur.' 

Een belangrijk aspect van een aantrekkelijk vestigingsklimaat is het fiscale klimaat. Met name het tarief van de vennootschapsbelasting is steeds minder concurrerend, zegt Allemekinders. 'In het Verenigd Koninkrijk bedraagt het vennootschapsbelastingtarief op dit moment 19 procent, Nederland zit nog steeds op 25 procent. Zo'n tarief is toch een beetje het visitekaartje van een land. En het VK heeft in het kader van de Brexit aangekondigd dat ze nog verder willen zakken.'

Silicon Valley

Nederland dreigt op termijn de kennis en vaardigheden te verliezen om nieuwe, veelbelovende startups aan te trekken. Daarom moeten meer mensen worden opgeleid om in die industrie te werken. Europese topbestuurders noemen Silicon Valley de meest waarschijnlijke plek waar zich een 'nieuwe Google' vestigt.

Overigens merkt hetzelfde rapport ook op dat het optimisme over het Nederlandse vestigingsklimaat terug is. Buitenlandse investeerders zouden aanmerkelijk positiever zijn gestemd, maar het aantal investeringen op korte termijn blijft nog achter. Terwijl in Europa het aantal investeringen vorig jaar steeg, daalden de investeringen in ons land met 5,5 procent ten opzichte van 2015.

Fiscaal klimaat


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen