Technologie15 jun '17 21:12

Formeren in een paar seconden

Auteur: Judith Laanen

Als informateur Herman Tjeenk Willink even goed oplet, kan hij straks het formatieproces in luttele seconden voltooien. Enter Automatic Negotiation, een algoritme dat onderhandelen via de computer een stuk simpeler en efficiënter maakt.

Foto ANP
Foto ANP

Denk aan het doorrekenen van alle mogelijke regeerakkoorden, maar ook het wegen van de stellingen van de Stemwijzer en het aantal zetels dat partijen hebben behaald. Als je al die informatie in één computerprogramma kan stoppen, wordt formeren straks nog een makkie.

Met het algoritme van Automatic Negotiation, ontwikkeld door het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam, zou dat straks zomaar kunnen, denkt onderzoeker Tim Baarslag. 'Met een objectieve blik op de situatie en vertrouwen in elke partij kan zo'n computer een startpunt zijn voor formatieonderhandelingen.'

Neem bijvoorbeeld concessies. Ook die kan de computer berekenen: 'Dat de ene partij al meer concessies gedaan heeft dan de ander. Dat kan een onderhandeling echt vergemakkelijken. Je kunt zien wiens beurt het is voor een volgend compromis. Het is goed om een objectief extern standpunt te hebben. Kunstmatige intelligentie kan ons helpen om een betere uitkomst te vinden voor iedereen', zegt Baarslag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen