Technologie30 jun '17 16:12Aangepast op 3 jul '17 18:27

'Kabinet moet 100 miljoen uittrekken voor cybersecurity'

Auteur: Judith Laanen

MKB Nederland wil dat een nieuw kabinet 100 miljoen euro vrijmaakt voor het bestrijden van cybercriminaliteit in het bedrijfsleven. Volgens MKB-Nederland-voorzitter Michaël van Straalen hebben vooral kleine bedrijven ondersteuning nodig tegen cyber-aanvallen.

Foto ANP
Foto ANP

De Nederlandse economie is digitaal erg kwetsbaar, volgens de belangenvereniging voor het midden- en kleinbedrijf. Van Straalen wijst op de recente grote cyberaanvallen met gijzelsoftware Petya en WannaCry.

Lees ook: Weinig Nederlandse claims na cyberaanval

'Investeringen in cyberveiligheid niet uitstellen'

De voorzitter van de belangenvereniging vindt dat het kabinet structureel geld moet vrijmaken en dat investeringen in cyberveiligheid niet uitgesteld mogen worden. De 100 miljoen moet wat Van Straalen betreft naar 'goede, objectieve, betrouwbare en toegankelijke informatie voor de mkb-ondernemers'. 'Die ervaren de problematiek.' Het geld moet ook naar preventieve maatregelen, vindt Van Straalen.

Lees ook: 'Cyberaanval over z'n hoogtepunt heen'

'Op nationaal niveau aanpakken'

Hoewel bedrijven zelf ook moeten investeren in cyberveiligheid, moet de overheid de mkb'ers blijven ondersteunen. 'Dit moet je op nationaal niveau aanpakken, een publiek-private samenwerking, waardoor er goede en adequate informatie en ook handvatten voor het MKB mogelijk worden.'

De afgelopen dagen was er sprake van een internationale ransomware-aanval, waar verschillende bedrijven door werden platgelegd door bestanden te versleutelen in ruil voor losgeld.

Lees ook: De schimmige wereld van de cybercrime

Gerelateerde artikelen