Technologie14 jul '17 06:38Aangepast op 14 jul '17 10:27

Kapotte smartphone niet meer gedekt

Auteur: BNR Webredactie

Steeds meer verzekeraars gooien de smartphone uit de dekking van de inboedelverzekering. Het gaat om zeker vijf verzekeraars. Er is de afgelopen jaren te veel schade geclaimd, vinden de maatschappijen.

Image

Een smartphone die je thuis laat vallen, wordt gewoon gedekt door de inboedelverzekering. Nu steeds meer dat doorkrijgen, veranderen de verzekeringsmaatschappijen hun voorwaarden.

Verzekeraar Unigarant, die sinds deze week de smartphone uit de dekking heeft gegooid, kreeg in 2011 nog zo'n 500 claims binnen van gebarsten schermpjes. Vorig jaar steeg dat naar 8500 stuks. Volgens Martijn Smidt, van Unigarant, ligt de prijs van de bekende merken rond de 700 euro. Als je de rekenmachine er op los laat, zal er een claim van rond de 6 miljoen euro uitkomen.

Mensen 'claimbewuster'

Volgens Smidt wordt niet alleen steeds vaker geclaimd, maar worden de claims ook steeds hoger. 'Mensen zijn steeds claimbewuster. Of de premies moeten omhoog of de smartphones moeten uit de dekking. Verzekeraars kiezen voor het laatste. We gaan een aparte verzekering maken voor alle toestellen.'

De claims komen voornamelijk van mensen die de telefoon in de wc laten vallen. 'Steeds meer smartphones worden waterdicht, maar dat zien we niet terug in de claims', zegt Smidt, die ook denkt dat mensen een claim indienen als ze de telefoon buiten hebben laten vallen, en dan net doen of dat binnenshuis is gebeurd. De verzekeraar kan niet aantonen dat de consument daarover niet de waarheid spreekt.

Niet All risk

Bart van de Laak van communicatiebureau SevenEight deed onderzoek naar inboedelverzekeringen. Vijf verzekeraars hebben inmiddels de telefoon uit de dekking gehaald. Een van de bedrijven is Ditzo. Zij schrijven: ‘Wij vergoeden het herstel of vervanging van je mobiele elektronica. Je mobiele elektronica is alleen in het woonhuis verzekerd. De dekking is als Inboedel Basis. Dat geldt ook als op je polisblad staat dat All risk is meeverzekerd.’  Volgens Van de Laak betekent dat dat de All risk-dekking niet geldig is, 'maar dat je alleen verzekerd bent voor de klassieke schadeoorzaken van een inboedelverzekering'.

Juridisch

Volgens Olav Wagenaar, van juridisch dienstverlener DAS, mogen verzekeraars hun voorwaarden aanpassen, mits het een maand van tevoren gemeld wordt. 'Dan heb je de mogelijkheid als verzekerde om de polis op te zeggen en ergens anders heen te gaan', zegt Wagenaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen