Technologie17 jul '17 08:04

'Emiraten achter hacks Qatarese overheid'

Auteur: Thijs Baas

De Verenigde Arabische Emiraten zitten achter hacks op de website van de Qatarese overheid, meldt The Washington Post. Daarmee lijkt een dader te zijn aangewezen voor het Arabische conflict rond Qatar - dat nog altijd in onmin leeft met alle buurlanden.

Foto: ANP
Foto: ANP

De Qatarezen zeggen zelf dat de Emiraten een hacker hebben ingehuurd, waarmee ze uitspraken wisten toe te schrijven aan de emir van Qatar, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. En laat dat nou net de uitspraken zijn op basis waarvan Saoedi-Arabië én de Emiraten de betrekkingen met Qatar verbraken. Toch is een slag om de arm rond deze berichtgeving wel op zijn plek, zegt Hammelburg, want de enige beschikbare bron - The Washington Post - baseert zich op haar beurt op bronnen die ze niet wil onthullen.

Nauwe banden met Iran

Maar áls het allemaal waar blijkt, dan is het volgens Hammelburg wel een heel stevig verhaal. 'De enige die echt hebben gereageerd zijn de Emiraten. Die riepen meteen dat de aantijgingen niet kloppen en dat de emir al die dingen wel degelijk heeft gezegd. Het zou mij niet verbazen als het wél waar is, al is het een feit dat Qatar hele nauwe banden heeft met Qatar en dat ook min of meer openlijk doet. Ook zetelt het hoofd van Hamas in Qatar en toont Qatar sympathie en geeft het geld aan Hezbollah.'

Of de emir van Qatar werkelijk een bijna-liefdesverklaring aan Iran en Hamas heeft afgelegd, moet dus nog maar blijken. 'Qatar heeft steeds gezegd dat daar geen sprake van is en het kan best eens zijn dat het daar gelijk in heeft. The Washington Post schrijft dat niet duidelijk is of de Emiraten zelf zulke hack-genieën hebben. Maar als het verhaal blijkt te kloppen, doet dat er ook niet helemaal toe: het was hún actie.'

Schandpaal

De rol van de Amerikanen blijft opmerkelijk, zegt Hammelburg. President Donald Trump maakte nog een vreugdedansje omdat dat 'smerige Qatar' eindelijk eens aan de schandpaal genageld werd. Tegelijkertijd zei zijn eigen minister van Buitenlandse Zaken dat hij informatie had dat het toch heel anders lag. Kortom: ruzie. En het wonderlijke is dat Trump daarna een hele grote militaire deal met Qatar heeft gesloten en dat in het land nog altijd de grootste Amerikaanse militaire basis in het Midden-Oosten is gevestigd.

Gerelateerde artikelen