Technologie21 aug '17 15:36

Robot rukt op voor de klas

Auteur: Jolijn Mes

Het klinkt als sciencefiction, maar niets is minder waar. Binnen een paar weken staan er op tientallen scholen robots voor de klas.

HH/BSIP
HH/BSIP

'Iedereen ziet het potentieel van dat je met dit soort robots echt kan leren begrijpen hoe de toekomst eruit gaat zien waar we allemaal naar op weg zijn', zegt Koen Hindriks, CEO van Interactive Robotics en onderzoeker aan de TU Delft.

Lees ook: De schaal van hebben: Lego Boost

De experimenten zijn dan ook al lang gedaan. Hendriks is één van de mensen die daaraan werkt. De robot die hij gebruikt, de Nao robot, is gewoon te koop. Maar dan ben je er nog niet: de robot moet ook geprogrammeerd worden.

Lees ook: Giphart schrijft zijn nieuwste werk met een robot

Programmeren

Dat gaat zo makkelijk dat elke juf en meester ermee overweg kan, maar ook kinderen kunnen er mee aan de slag, zegt Tamara Koopmans, juf op het St. Wulfram in Hoogwoud: 'De kinderen van de groepen 5 t/m 8 leren programmeren door lesprogramma’s te maken voor de jongere kinderen.'

Lees ook: De toekomst van de sociale robot

De robot doet zelfs meer, zegt Hendriks: 'Het is een assistent voor de leerkracht en het leert de leerlingen iets over technologie in de klas. Hoe werkt dat als je tegen een robot praat of als je naar een robot luistert? Wat doet dat met je?'

Lees ook: De schaal van hebben: een Japanse robot


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen