Technologie21 sep '17 19:17

Google koopt HTC (bijna) helemaal op

Auteur: Kay Rutten

De techgigant Google neemt 2000 medewerkers over van telefoonfabrikant HTC. Met de transactie is 1,1 miljard gemoeid, hiervoor krijgt Google ook het recht om een aantal patenten van HTC te gebruiken.

Google neemt, voor 1,1 miljard dollar, 2000 medewerkers over van telefoonfabrikant HTC. Daarbij krijgt Google ook het recht om een aantal patenten te gebruiken. Gaan zij daarmee ook een geduchte concurrent worden voor andere telefoonfabrikanten?

Van software naar hardware

Volgens Thomas Haenen, hoofdredacteur van Android Planet, gaat het meer om de uitstraling van Google. 'Apple steelt nu al een paar jaar de show door elke keer nieuwe smartphones uit te brengen, terwijl Google veel meer bezig is met slimme software.' Door nu een eigen telefoonfabrikant te kopen kunnen ze nu de show stelen en nog meer de nadruk leggen op hun eigen slimme software.

Budget zegt niet alles

Al is er met het aankopen van een telefoonfabrikant de race nog niet gelopen. 'Je zag dat een tijdje geleden met Microsoft toen ze met de Windows-phone kwamen. Ondanks het grote budget konden ze nooit meer dan een marktaandeel van 3 procent veroveren', verduidelijkt Haenen. Google heeft minstens net zulke diepe zakken als Microsoft maar volgens de hoofdredacteur van Android Planet zullen zij het wel iets slimmer aanpakken.

Gevolgen

De overname van Google heeft wel grote gevolgen voor de andere smartphone makers. 'Vooral Samsung moet goed opletten nu', legt Haenen uit. Het Koreaanse bedrijf maakt veel gebruik van de software van Google. 'Nu bepaalt Samsung vaak hoe ze die software gebruiken en vervangen ze die met eigen apps.' Straks zullen de telefoonfabrikanten wellicht, nog meer, gedwongen worden om naar de pijpen van Google te dansen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen