Hoe sensoren je in de gaten houden
Er is een enorme groei van het aantal sensoren in de openbare ruimte. Camera's, bewegingsmelders en geluidsmeters zijn in steeds grotere aantallen aanwezig in de winkelstraat. Dat constateert Geonovum, een organisatie die geografische informatie toegankelijk maakt voor overheden.
Hoeveel sensoren er zijn? 'Geen idee', geeft Marc de Vries, adviseur en onderzoeker bij Geonovum toe. 'Ontelbare, en het worden er ook steeds meer.' Zowel overheden als bedrijven maken er steeds meer gebruik van, vertelt hij. 'Er zit voor bedrijven, maar ook voor overheden, een enorme waarde in het meten van menselijk gedrag, om daar voorspellingen over te doen.' Daar komt bij dat het gebruik van zulke apparatuur goedkoper is geworden, waardoor de drempel lager is om eraan te beginnen.
Winkels
Als voorbeeld noemt De Vries winkeliers die het gedrag en kenmerken van hun klanten en voorbijgangers in kaart willen brengen. 'Blijven ze staan, gaan ze naar binnen, zijn ze groot, zijn ze klein, zijn het vrouwen, zijn het mannen? (...) Vaak is het ook heel interessant om dat te kruisen met allerlei andere gegevens die je al verzameld hebt.'
Gemeenten zouden er meer aandacht aan moeten schenken, vindt De Vries. 'Misschien kan je daar wel wat voor terugvragen.' Gemeenten zouden bedrijven bijvoorbeeld kunnen vragen bepaalde data te delen. Ook mogen sommige dingen mogelijk niet in verband met de privacy.
Gemeenten
Maar ook sommige gemeenten zelf hangen allerlei sensoren op straat om de veiligheid te vergroten. Zoals Eindhoven. In de befaamde uitgaansstraat Stratumseind word je nauwlettend in de gaten gehouden. 'Eigenlijk is het kijken voor ons het minst interessante', zegt Guus Sluijter van de gemeente Eindhoven. 'In het kader van deze proeftuin willen wij weten of we met sensoren die geluid vastleggen kunnen vaststellen hoe de sfeer in de straat is en ook met sensoren die de bewegingen vaststellen.'