Technologie16 nov '17 17:43

Zo ga je malafide apps op je telefoon tegen

Auteur: Judith Laanen

Duizenden Nederlanders met een Android-toestel zijn misschien de dupe geworden van apps die virussen hebben verspreid op smartphones. Hoe voorkom je dat nou?

(Foto ANP)

Via verschillende nieuws- en opschoonapps die in de Google Play Store waren te downloaden is een virus verspreid op Android-telefoons. Volgens Bright gaat het om de apps MEX Tools, Clear Android, Cleaner for Android, World News, WORLD NEWS of World News PRO.

De apps bekeken bank-apps op de toestellen en probeerden de inloggegevens daarvan te stelen. Het virus kon ook een nep-versie van je bank-app laten zien en sms-berichten lezen waar codes voor overboekingen in kunnen staan.

Het Slowaakse cybersecuritybedrijf ESET ontdekte het virus. Google heeft de apps inmiddels verwijderd. Het is niet bekend wie de makers zijn. Ook is het nog onduidelijk hoeveel wachtwoorden ontvreemd zijn en of er geld gestolen is.

Sander van Voorst, techredacteur van techblog Tweakers, vertelt dat Google weliswaar met het eigen filterprogramma Play Protect kwaadaardige apps uit de appwinkel probeert te houden, maar dat lukt niet altijd. Het is daarbij heel lastig tegen dit soort praktijken te wapenen, zegt Van Voorst: 'Het moet ook werkbaar blijven voor legitieme app-bouwers, daar moet een balans in gevonden worden. Maar malafide apps in de Play Store komen regelmatig voor.'

Hoe herken je malafide apps?

De meeste apps vragen voor het soort toegang waarvoor de malafide apps om vroegen toestemming bij de installatie. Van Voorst raadt aan daar extra op te letten: 'Als je een hele simpele nieuws-app downloadt, dan hoeft die alleen nieuwsartikelen weer te geven en geen toegang te hebben tot je contacten of andere gevoelige gegevens.' Als de app bij het downloaden nog een andere app installeert, kan dat ook een teken aan de wand zijn.

Wat kun je tegen kwaadaardige apps doen?

Je kunt een paar dingen doen: controleer het aantal downloads en de beoordeling. Maar, waarschuwt Van Voorst, die kunnen niet heel betrouwbaar zijn omdat het niks zegt over de kwaliteit. 'Maar het kan wel een indicatie zijn. De apps in kwestie hadden niet heel veel downloads, maar ze hadden wel veel goede beoordelingen. Om die te krijgen is niet zo moeilijk, die kunnen ze via andere apps geven of inkopen.'

Hoe krijg je je telefoon weer schoon?

In dit geval was het genoeg om de apps te verwijderen, zegt Van Voorst: 'Maar soms is het handig alle apps van je telefoon te verwijderen en met een schone lei te beginnen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen