Technologie22 nov '17 08:58

Uber verzweeg grote hack gegevens chauffeurs

Auteur: BNR Webredactie

Hackers hebben de persoonlijke gegevens van 57 miljoen gebruikers en chauffeurs van de populaire taxi-app Uber gestolen. De hack vond plaats in oktober 2016, maar Uber kwam daar dinsdag pas mee naar buiten.

 / AFP PHOTO / Andrew Caballero-Reynolds
/ AFP PHOTO / Andrew Caballero-Reynolds (AFP)

Er zijn onder meer namen, e-mailadressen en telefoonnummers gestolen van klanten en de persoonlijke gegevens van zeven miljoen taxichauffeurs kwamen ook in handen van de criminelen. Uber betaalde de hackers 100.000 dollar om de diefstal stil te houden en data te vernietigen. Het lek werd niet gemeld aan de autoriteiten. De nieuwe CEO van Uber, Dara Khosrowshahi, betreurt de gang van zaken. 'Dit had nooit mogen gebeuren.'

Ontzettend dom

Het is totaal niet handig ('ontzettend dom') om erbovenop te blijven zitten, zegt Ronald Prins van Fox-IT, dat zich bezighoudt met cyberveiligheid voor organisaties. Al erkent hij dat het wel vaker gebeurt dat bedrijven een hack stilhouden. 'Uiteindelijk kun je beter naar buiten communiceren dat het gebeurd is en dat je probeert het onder controle te krijgen.' Concrete voorbeelden ként Prins zeker, maar die houdt hij liever voor zichzelf. 'Dat zijn vaak klanten, dus daar kan ik helaas niet veel over zeggen.'

De hack is een variant op een betrekkelijk modern fenomeen, buck bounty, waarbij een bedrijf een budget van soms wel enkele tonnen vrijmaakt om zelf hackers uit te dagen. Als het ze lukt, krijgen ze dat geld én is het netwerk van het bedrijf verbeterd zonder het risico dat gevoelige data gestolen worden. 'Maar in deze variant, waarbij je ná het hacken de hackers nog beloont met geld, gaat er de pikkel van uit om het op de vervelende manier te doen.

Verantwoordelijken vertrokken

Khosrowshahi is naar eigen zeggen pas recent op de hoogste gesteld van het lek. Twee werknemers die verantwoordelijk waren voor het in doofpot stoppen van het lek hebben het bedrijf moeten verlaten. Eerder al moest Travis Kalanick, de oprichter van Uber, het veld ruimen omdat hij volgens investeerders Uber op riskante wijze leidde. Onder zijn bewind raakte Uber in opspraak door beschuldigingen van seksuele intimidatie en ander wangedrag op de werkvloer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen