Technologie25 jan '18 15:55

Robot helpt zieke leerlingen: 'Ramon is er nu echt bij'

Auteur: Kay Rutten

AV1 lijkt op een blender, maar eigenlijk is het een robot die leerlingen helpt bij te blijven die vanwege omstandigheden niet volledig kunnen meedraaien op school. 'Hij nodigt uit om mee te communiceren.'

De leerlingen van klas E van speciale onderwijsinstelling De Kei in Breda hebben een bijzondere medeleerling. AV1. Achter het telepresence robotje gaat daadwerkelijk leerling Ramon schuil. Hij kan niet naar school maar is hierdoor weer helemaal bij de les. Via de robot kan hij meekijken, meeluisteren en meepraten. Dat doet hij door middel van een speciale app.

Open uitstraling

AV1 is het product van het Noorse bedrijf No Isolation. Karen Dolva CEO en mede-oprichter van No Isolation vertelt dat ze uitgebreid hebben nagedacht over de vormgeving van de robot. 'We hebben AV1 zo neutraal mogelijk vormgegeven zodat ze iedereen kan representeren', vertelt ze aan verslaggever Martijn de Rijk. 'Daarnaast hebben we extra aandacht besteed aan de vormgeving van de ogen zodat de robot een zo open mogelijk uitstraling heeft.' Volgens Dolva nodigt de robot zodoende mede-leerlingen uit om met Ramon te praten en samen te werken.

Ramon is er nu echt bij

Karlijn Aarts, de docent van Ramon, is ook enthousiast over AV1. 'Hij heeft een eigen tafel, een eigen stoel en zit naast een klasgenoot. Ramon is er nu echt bij.' Volgens haar is de robot een goed alternatief voor leerlingen die vanwege omstandigheden niet naar school kunnen.

De gemeente Breda heeft meteen vijf AV1's gekocht wat in totaal 13 duizend euro heeft gekost. In Noorwegen gaan al 400 AV1's naar school. Het apparaat gebruikt een versleutelde verbinding, maakt gebruik van een 4G netwerk en kan 8 uur lang mee.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen