Technologie6 feb '18 20:45

De zorgrobot komt eraan

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De Japanse minister van Zorg waarschuwt de Japanners vandaag dat ze maar beter snel kunnen wennen aan zorgrobots. Over twee jaar moet tachtig procent van de ouderen namelijk verzorgd worden door een robot.

Image
(LEX VAN LIESHOUT)

Japan stevent namelijk door de vergrijzing af op een enorm zorgtekort. Datzelfde geldt - in iets mindere mate - ook voor Nederland. 'De vraag waarom we moeten wennen, zou wel eens naar voren kunnen komen uit een noodzaak om een bepaalde kwaliteit van zorg te handhaven', zegt Tom Ederveen van Zorgrobot.nl.

Communiceren met een object

Vooral aan het communiceren met een object moeten we volgens Xenia Kuiper van Philadelphia Zorg wennen. 'Dat object heeft ook nog een beetje menselijke trekjes, dus mensen weten niet precies met wie of wat ze een gesprek voeren en of ze daar wat bij mogen voelen. Mag ik daar een band mee aangaan?', noemt Kuiper als voorbeeld.

Maar dat proces van wennen kan volgens Kuiper snel gaan. 'De telefoon is ook gewoon een robot, voordat we het weten hebben we echt een fysieke robot in onze gezinnen. Voordat we het weten zijn we daarmee aan het praten.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen