Technologie7 feb '18 12:14Aangepast op 7 feb '18 12:47

'Neem cyberveiligheid mee in de eisen'

Auteur: Marjan van den Berg

De overheid denkt nog veel te lichtzinnig over cyberveiligheid en zou zelf veel meer het goede voorbeeld moeten geven, betoogt beveiligingsexpert Brenno de Winter vandaag in een overleg in de Tweede Kamer over cybersecurity. Hacker Willem Westerhof, die daar ook aan het woord komt, pleit voor boetes voor bedrijven die zich structureel niet goed beveiligen.

'Een van de dingen die de overheid heel snel zou kunnen doen, is altijd als er iets wordt ingekocht met een digitale component, meteen ook de beveiliging meenemen in de eisen', zegt Brenno de Winter op BNR.

Hij vervolgt: 'Maar als er bijvoorbeeld ook software wordt ontwikkeld: er zijn gewoon standaarden die binnen de Nederlandse overheid zijn gemaakt, die internationaal al worden omhelsd. Dat moeten we ook binnen dit land gaan doen: zeggen: wij maken standaard zo veilig mogelijke software.'

Boete

Hacker Willem Westerhof van ITsec Security Services vindt dat het tijd wordt om op te treden tegen bedrijven met een aanhoudend belabberde digitale veiligheid. 'Je zou die bedrijven die echt structureel onveilig zijn - ze zijn zich bewust dat ze allerlei kwetsbaarheden hebben, maar een half jaar later hebben ze nog niks opgelost, of ze gebruiken allerlei software die al jaren niet meer ge-support wordt - daar best op moeten kunnen aanspreken en wat mij betreft een boete moeten geven, zodat er financiële verantwoording afgelegd moet worden voordat het een keer echt misgaat.'

Westerhof wijst erop dat bedrijven die laks met cyberveiligheid omgaan niet alleen zichzelf, maar ook anderen kunnen duperen. Slecht beveiligde apparatuur bij het ene bedrijf kan bijvoorbeeld worden gekaapt en ingezet om cyberaanvallen te plegen op een ander bedrijf. 'Je kan best je eigen cybersecurity goed voor elkaar hebben, maar doordat anderen dat niet hebben, heb je nog steeds de problemen.' Behalve voor het beboeten van bedrijven pleit Westerhof er ook voor het fiscaal aantrekkelijk te maken om de beveiliging op orde te hebben.

Gerelateerde artikelen