Podcast9 okt '18 11:17Aangepast op 9 sep '20 16:30

Wat is een podcast?

Auteur: BNR Webredactie

De podcast is hot, hey er is zelfs een Dutch Podcast Award! Maar, waar hebben we het eigenlijk over als het gaat over podcasts en hoe luister je er naar? En - hoe kan je adverteren in een podcast? We leggen het je hier uit.

Een podcast is een on demand-radioprogramma, waar je op ieder moment van de dag, waar je ook bent, naar kunt luisteren. Lees hier alles over de BNR Nieuwsradio podcasts. Podcasts luister je via je computer of smartphone. Door het te streamen of door het eerst te downloaden.

Adverteren in een Podcast? Kies voor BNR: effectief, innovatief en vertrouwd

Podcasts zijn er in vele vormen en maten. Sommige dagelijks, andere wekelijks of maandelijks. Vaak zijn er twee of meer mensen met elkaar in gesprek, maar soms is het een monoloog. Daarom kan je een podcast vaak vergelijken met een praatprogramma op de radio, maar toch ook vaak niet.

BNR Podcasts: Ga naar het overzicht

Wat betreft interesses is er eigenlijk voor elk wat wils. De meeste zijn onderverdeeld in categorieën als nieuws en politiek, maar als je liever wilt luisteren naar autogekkies, muziektrivia of gewoon mooie verhalen dan kan dat ook. De meeste podcasts zijn gratis te beluisteren, net zoals je gewoon kosteloos naar de radio luistert. De makers halen hun inkomsten uit sponsoring of reclame.

Meer weten: Adverteren in een BNR Podcast

Adverteren

Er zijn verschillende manieren om te adverteren in een podcast. De pre-roll wodt het meest gebruikt, een reclame-uiting voor de start van een bepaalde podcast. Als de advertentie op het einde van de podcast wordt geplaatst, spreken we van een end-roll.

Een andere, veel gebruikte, methode van advertising in podcasts is de hostread. Hierbij leest de host van de podcast een advertentie voor, uiteraard op een manier waarop de advertenties zowel qua toon als sfeer bij de podcast past.

Brandstories: Bekijk hier de BNR Brandstories

En tot slot zijn er branded podcasts, waarbij de podcast in samenwerking en vaak in opdracht van een extern bedrijf wordt ontwikkeld.

Dutch Podcast Awards

Wat zijn de beste podcasts van Nederland? Wie wordt opvolger van ‘De Brand in het Landhuis’? Dat wordt dit jaar bekendgemaakt op vrijdag 6 november. Niet tijdens een fysiek evenement, maar gedurende de dag via online en radio. De Dutch Podcast Awards wordt dit jaar in een ander jasje gegoten, in verband met de coronacrisis. Het nomineren van podcasts kan vanaf vrijdag 31 augustus.

Lees ook | Alles over de Dutch Podcast Awards

Hoe luister je? Dit zijn de beste podcast apps

Via smartphone of via de computer. Daar heb je wel een speciaal programma voor nodig. Smartphones zijn vaak uitgerust met een standaard podcast-app.

* Apple Podcast voor iPhones

* Spotify heeft naast muziek of heel veel podcasts, waaronder die van BNR

* Google Podcasts voor Android smartphones

* En natuurlijk kan je op bnr.nl en via de BNR App onze podcasts vinden

Wat wil BNR met podcasts?

Radioluisteren wordt anders: lineair luisteren maakt ruimte voor gerichte dienstverlening. BNR experimenteert daarom uitvoerig met (digital only) podcasts en SMART Radio. Ons doel: kwalitatief sterke, interessante en journalistiek onafhankelijke podcasts waarvan jij bepaalt wat, waar en wanneer je luistert.

Lees hier meer over de stappen die BNR zet in de richting van de radio van de toekomst.

BNR Podcast
BNR Podcast (Rob Thijs)

Gerelateerde artikelen