Technologie12 dec '18 15:58Aangepast op 29 dec '20 12:59

BNR goes Voice

Auteur: BNR Webredactie

De ontwikkelingen op het gebied van voice control gaan hard. Het wordt zelfs wel de volgende revolutie in medialand genoemd. BNR Nieuwsradio wil hierin ook een woordje meespreken, zodat je binnenkort geen toetsenbord meer nodig hebt om ons laatste nieuws of special-programma's op te roepen: een gesproken zoekvraag volstaat.

Grote merken spelen al in op de voice control-revolutie door slimme speakers op de markt te brengen. Amazon heeft de Echo, het device van Google heet Home en Apple kwam met de HomePod. En naar verwachting blijft ook Samsung niet al te lang meer achter.

De Google Assistant, een virtuele assistent die werkt met spraakcommando’s, spreekt en verstaat sinds kort ook Nederlands. Iets wat Siri van Apple al kan, maar dié laat hier en daar nog wel een steekje vallen. In beide gevallen klinkt het Nederlands nog niet zoals je zou willen.

BNR

Op dit moment werkt BNR hard aan een samenwerking met Google en Amazon. Zo worden bijvoorbeeld alle BNR Podcasts door Google geïndexeerd en kunnen straks via de Google Assistant en Google Home worden opgevraagd. En datzelfde gebeurt voor de nieuwsupdates van BNR.

Voor Amazon komt de Alexa Flash News Briefing op de markt, waarbij je de laatste BNR Nieuwsupdate via de Amazon Echo kan afspelen, en de Alexa Custom Skill, voor zowel podcasts als de nieuwsupdate.

Toekomst

In de nabije toekomst gaan we werken aan Speakable mark-up, zodat de belangrijke informatie van onze site gemakkelijk via de Google Assistant opgevraagd kan worden. Er komt ook een eigen Google Action, die je via de Google Assistant of Google Home met BNR laat praten en het belangrijkste nieuws of podcasts kan opvragen. En op iets langere termijn: BNR SMART radio aanroepen met je Google Assistant.

Gerelateerde artikelen